KOLESARSTVO

Penko razmišlja tudi o Tadejevi Urški

Na prizorišče svetovnega prvenstva prve odpotovale kolesarke. Ženski selektor Gorazd Penko ponosen, ker je že dolgo del zgodbe.
Fotografija: Urša Pintar in Eugenia Bujak na prizorišču SP v Veliki Britaniji FOTO: arhiv BTC City Ljubljana
Odpri galerijo
Urša Pintar in Eugenia Bujak na prizorišču SP v Veliki Britaniji FOTO: arhiv BTC City Ljubljana

LJUBLJANA – V Madridu minuli konec tedna na veliki sceni Vuelte nista nastopila le velika slovenska junaka Primož Roglič in Tadej Pogačar, temveč tudi kolesarke ekipe BTC City Ljubljana, ki so s 5. mestom Eugenie Bujak dosegle enega boljših rezultatov v sezoni. A s športnim direktorjem Gorazdom Penkom na čelu se nato niso odpravile domov, temveč naravnost na svetovno prvenstvo v Yorkshiru.

»Peto mesto Bujakove ni rezultat sezone, je pa eden boljših. Madrid očitno ustreza tudi našim kolesarkam, saj smo tu že dosegali dobre rezultate,« se je Penko ozrl na preteklost v Španiji, kjer je deloval kot prvi mož naše edine ženske profesionalne ekipe, na SP pa je slovenski selektor. Kako je doživljal velike Rogličeve in Pogačarjeve uspehe?

»Kot vsa Slovenija, morda sem bil še bolj ponosen, da sem že dolgo del te zgodbe. KD Rog in maraton Franja sta generator tekmovalnega in rekreativnega kolesarstva že vrsto let, zato so lahko ponosni tudi vsi njuni pokrovitelji. Dosegli smo nekaj, za kar smo si kolesarski delavci prizadevali in želeli že dolgo. To je bil kamenček v mozaiku, ki nam je manjkal, zmaga na eni od velikih tritedenskih dirk, manjka pa nam še kamenček na velikih enodnevnih dirkah,« je Penko, ki je bil selektor moške reprezentance, ko je Andrej Hauptman leta 2001 v Lizboni s 3. mestom osvojil še vedno edino slovensko kolajno na cestnih dirkah profesionalcev na SP, ocenil zgodovinske dosežke.
 

Zdaj ima pomisleke


Če so naši kolesarji letos prevladovali na tritedenskih dirkah, imajo res še veliko rezerve na največjih klasikah, niti na svetovnih prvenstvih zdajšnji rod na cestni dirki še ni dosegel vidnejše uvrstitve. Kdo bi lahko končal sušo?

»Za najtežje enodnevne dirke bo zelo primeren Pogačar, če bo šla njegova pot razvoja tako naprej. Po kolesarskih značilnostih je zelo podoben Alejandru Valverdeju, zelo je hiter in ima izjemno sposobnost regeneracije. Mogoče je edini slovenski kolesar, ki bi se lahko na klasikah Liege–Bastogne–Liege, San Sebastian, po Flandriji in Lombardiji lahko uvrščal na stopničke ali zmagoval,« Pogačarju, ki prihaja iz Rogove kolesarske šole, napoveduje vsestransko blestečo prihodnost.
Na Otoku bodo Slovenijo zastopale tri, morda štiri kolesarke. Bujakovo, Poljakinjo, ki je lani prejela slovenski potni list in ima prvič pravico nastopa za Slovenijo na SP, Urško Pintar in Urško Bravec že v nedeljo čaka nastop v novi disciplini, mešani ekipni vožnji na čas, v kateri bodo nastopili tudi Roglič, Pogačar in Jan Tratnik.

Omenjena trojica bi morala startati tudi na cestni dirki članic v soboto (28. t. m.), a ima Penko po ogledu trase pomisleke. »Proga je zahtevnejša, kot so mi jo opisovali, 2000 višinskih metrov v 149,5 km je kar veliko, tako da bo morda Bravčevo na cestni dirki zamenjala Urška Žigart. Naš cilj? Radi bi izboljšali 22. mesto Pintarjeve s predlanskega prvenstva v Bergnu,« je Penko predstavil načrt za ženski vrhunec prvenstva, ki zdaj vključuje tudi Žigartovo, sicer Pogačarjevo srčno izbranko. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije