Pandemija ustavila tudi Luko Dončića

Vodstvo NBA prekinilo ligo. Rudy Gobert prvi okuženi.
Fotografija: Luka Dončić si bo lahko med prisilnim počitkom pozdravil poškodbe gležnja, zapestja in prsta na roki. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Luka Dončić si bo lahko med prisilnim počitkom pozdravil poškodbe gležnja, zapestja in prsta na roki. FOTO: Reuters

V običajnih okoliščinah bi košarkarji Dallasa še vedno veselo razpravljali o gladki zmagi nad tretjo zasedbo zahodne konference lige NBA Denverjem (113:97). Njihovi navijači bi opevali imenitni preblisk srbskega centra Bobana Marjanovića (31 točk in 17 skokov) med odsotnostjo Kristapsa Porzingisa in običajno odlično predstavo Luke Dončića (28 točk, 6 skokov in 9 asistenc). Zaradi zastrašujočih razmer po vsem svetu pa so se vsi morali sprijazniti s tem, da so do nadaljnjega prekinili tekmovanje v elitni ligi.

Dan se je začel z napovedjo, da bodo košarkarji Golden Stata zaradi zaostrenih ukrepov v Kaliforniji odigrali dvoboj z Brooklynom brez prisotnosti gledalcev. Nadaljeval se je precej bolj dramatično. Tik pred tekmo med Oklahoma Cityjem in Utahom, ko so se košarkarji že bližali koncu ogrevanja, se je razvedelo, da se je eden od igralcev gostujočega moštva okužil z novim koronavirusom (pozneje je prišla informacija, da gre za Francoza Rudyja Goberta), zato so tekmo nemudoma odpovedali. Le par trenutkov pozneje so preklicali še dvoboj Sacramento – New Orleans, ker je bil eden od sodnikov dva večera prej v stiku z igralci Utaha. Nato pa je vodstvo lige NBA prekinilo vse večjo negotovost. Vsaj začasno. Ostala so namreč številna odprta vprašanja. Moštva bi morala odigrati še 259 tekem ali 21 odstotkov rednega dela prvenstva in nihče ne ve, kdaj se bodo lahko košarkarji vrnili v dvorane.

Med igralci Dallasa se je vest razširila že sredi tretje četrtine in jim preprečila veselje ob 40. zmagi v 67 nastopih v sezoni, po kateri imajo še vedno 11 zmag prednosti pred devetouvrščenim v zahodni konferenci Portlandom. Trener Rick Carlisle, čigar žena Donna je zdravnica na infekcijski kliniki, je igralcem dal nekaj kratkih navodil: "Rekel sem jim le osnovne stvari, več podatkov bomo imeli že jutri. Vsi morajo ostati v Dallasu in ne smejo sprejemati obiskov iz drugih krajev, toda odpovedane so le tekme. Vse druge klubske dejavnosti še ne."

Doslej odpovedi le zaradi lockouta

Tudi lastnik Dallasovega moštva Mark Cuban je košarkarjem svetoval, naj bodo zelo zelo previdni: "Zaupam komisarju NBA Adamu Silverju, da je sprejel pravo odločitev. Zdaj ne gre več za košarko ali denar, temveč za pandemijo svetovnih razsežnosti. V nevarnosti so človeška življenja, zato moramo vsi imeti v mislih predvsem svoje družine. Ta hip me najbolj skrbi za moje tri otroke in 82-letno mamo, ki jo moram prepričevati, naj ostane doma. Kdaj bodo na sporedu naslednje tekme, bomo že pravočasno izvedeli."

V 73 letih obstoja liga NBA še ni bila v takšnem položaju. Ob terorističnem napadu na ZDA 11. septembra 2001, ko so zastala številna športna tekmovanja, so bili košarkarji še na počitnicah. Tekme so odpovedali v le dveh primerih zaradi lockouta med pogajanji vodstva NBA in lastniki klubov s sindikatom igralcev: v sezoni 1998/99 so moštva odigrala le po 50 tekem namesto 82, v prvenstvu 2011/12 pa 66.

V zadnjem nastopu pred prisilnim premorom je Miami izgubil v domači dvorani s Charlottom 98:109. Goran Dragić je bil s tremi točkami (met iz igre 1:9), petimi skoki in petimi asistencami v sozvočju s soigralci. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije