1. SNL

Olimpiji v Fazaneriji dovolj odlična ura

Maribor v 12. krogu 1. SNL nadaljeval zmage. Koper v primorskem derbiju ni strl Gorice.
Fotografija: Andres Vombergar in Olimpija sta v Fazaneriji odigrala najboljših 50 minut v sezoni. FOTO: Jure Banfi
Odpri galerijo
Andres Vombergar in Olimpija sta v Fazaneriji odigrala najboljših 50 minut v sezoni. FOTO: Jure Banfi

Maribor in Olimpija sta v 12. krogu 1. SNL preživela zahtevni gostovanji v Ljubljani in v Murski Soboti, Koper se je po nizu treh zmag za las rešil na Bonifiki. Poln izkupiček proti Bravu je vijolične ohranil na vrhu lestvice, tik za njimi so zeleno-beli, na tretjem mestu so ostali rumeni. Poraženka kroga je Mura, ki je zdrsnila na četrto mesto. Olimpija se je po nokavtu v Stožicah pobrala.
Mariborski napadalni adut Jan Mlakar se prebuja, zadel je že na drugi tekmi zapored. FOTO: Tadej Regent
Mariborski napadalni adut Jan Mlakar se prebuja, zadel je že na drugi tekmi zapored. FOTO: Tadej Regent

V najboljših 50 minutah v tej sezoni je zamudila priložnost, da bi črno-belim nasula več kot gol ali dva, toda na koncu je tudi ob vidnem sopihanju zadržala minimalno prednost po tretjem ligaškem golu in prvem z nogo nebeškega skakalca Andresa Vombergarja. Za gol v za Olimpijo skoraj sanjskem trenutku, za Muro pa v najslabšem možnem v zadnji minuti prvega polčasa, se je naš Argentinec lahko zahvalil nesebičnemu podajalcu Luki Marinu.


»To si želimo. Odigrali smo odličen prvi polčas, lahko bi zabili še kakšen gol več,« je užival Olimpijin trener Dino Skender. Takoj je v ogenj poslal oba novinca Maria Kvesića in Gorana Milovića (razmerje sil med tujci in domačimi igralci v enajsterici je bilo 7:4), kar se mu je obrestovalo. Še posebno postavni stoper Milović je bil zelo prepričljiv. Olimpija je z njima dobila dva močna aduta za šampionsko bitko z Mariborom.
 

Kriza črno-belih strelcev


Mura, ki je imela po prvi četrtini prvenstva tudi obrise prvaka, je po tem, kar je pokazala in v kakšni formi je, bliže krčevitemu boju za evropsko vstopnico. V pokalu jo je že zapravila. »Prvi polčas smo bili slabi, nismo igrali, tako kot smo se dogovorili. Potem smo popravili napake in v drugem polčasu, v katerem se je Olimpija branila, napadali. Z nekaj sreče bi lahko tudi izenačili. Padli smo na zrelostnem izpitu, saj si v zadnji minuti prvega polčasa ne bi smeli dovoliti takšne naivnosti,« je povedal trener Mure Ante Šimundža, ki je ob odmoru popravil svojo napako pri izbiri igralnih položajev.


Jan Gorenc na položaju desnega stoperja in drugi branilec po sili razmer Žan Karničnik sta bila luknjasta. A njunih slabih 45 minut bi Mura še preživela, če si Marko Brkić ne bi privoščil hude napake, po kateri je padel gol, žogo je izgubil 30 m od vrat. Sledila je matna in filigranska akcija Mihalila Caimacova, Marina in gol. Že veliko prej je po na las podobno izgubljeni žogi Tomija Horvata ljubljansko vodstvo zapravil Đorđe Ivanović. Izgubil je dvoboj ena na ena z najboljšim Sobočanom, vratarjem Matkom Obradovićem. Šimundža na napake igralcev, odsotnosti dveh, treh prvokategornikov (Žiga Kous, Alen Kozar, Klemen Šturm) in padca v formi preobremenjenega Nina Kouterja ni imel vpliva, na stanje brezzobih napadalcev pa ga ima.
 

Mlakar odločil v Spodnji Šiški


V Spodnji Šiški je Maribor proti Bravu hodil po robu, a se izvlekel. Po dveh golih za 1:1, ki sta bila podobna in dosežena z bližine in po odbijanjih žoge, je bil vsaj zmagovalni za učbenike. Žan Kolmanić je z leve strani poslal odličen predložek, ki je preletel Davida Brekala, Jan Mlakar pa je z občutkom z glavo matiral Igorja Vekića. Koprčani so proti Gorici močno pogrešali poškodovanega Dareta Vršiča. Točka po sporni enajstmetrovki je nagrada za trud v drugem polčasu, a Goričani so lahko jezni. Izgubili so dve točki, ki bi jim prišli bolj prav kot Koprčanom ena. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije