1. SNL

Olimpija v Sp. Šiški lovi Maribor

Danes prva tekma 18. kroga 1. SNL. Derbi Maribor - Mura v četrtek.
Fotografija: Olimpijina najmočnejša aduta Đorđe Ivanović in Andres Vombergar sta proti Taboru streljala s prazni naboji. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Olimpijina najmočnejša aduta Đorđe Ivanović in Andres Vombergar sta proti Taboru streljala s prazni naboji. FOTO: Uroš Hočevar

V sprintu slovenski nogometni prvoligaši zaključujejo jesenski del ligaškega maratona. Predzadnji letošnji krog (18.) bosta že danes v Spodnji Šiški odprla Bravo in Olimpija. Zeleno-beli bi z zmago ujeli Maribor, ki bo v četrtek v derbiju proti Muri zaokrožil zadnje dejanje kroga.

Ljubljana: Bravo – Olimpija (danes, sodnik Rade Obrenović, 13.00): Olimpija z malimi spoznava, da so zmage proti Mariboru le za trkanje po prsih, šampionsko lovoriko bodo prinesle zmage, kakršna je bila sobotna proti Taboru. Na silo, brez sijaja ali z darilom, samo da je. Za takšne bitke, v katerih je tekmec vselej še bolj nabrušen, je treba imeti zveste vojake. Najlažje jih vzgojiš doma, česar pa Olimpija že lep čas ne dela več, zato navijači lahko upajo, da je krojač športne politike Mladen Rudonja pripeljal tudi igralce s srcem. Danes jih bo Olimpija potrebovala vsaj štirinajst, petnajst. V Sp. Šiški bo igrišče normalno le nekaj minut, potem bo pomembno le še to, kdo bo bolj trmast, bojevit, spreten in zanesljiv.

Sežana: CB24 Tabor – Gorica (jutri, Alen Borošak, 13.00): Oškodovani ali ne, Sežanci bi morali že na poti domov po stožiškem dvoboju energijo preusmeriti v lokalni derbi. Če so jo, potem se bo Gorica še kar vrtela v začaranem krogu, v katerem je ključna figura predsednik kluba Hari Arčon. On je krivec za vse, naj si gre za dobro ali slabo. A na Goriškem bo prej ali slej treba najti soglasje, kdo je lahko trener, in dolgoročnejši načrt, kako se vrniti v slovenski vrh.

Celje: Celje – Koper (Asmir Sagrković, 15.00): Nasprotji, celjska umirjenost ter malo športnega in človeškega pritiska, sta za marsikoga ideal, koprska ambicioznost, ki prinaša tudi napetosti na vseh ravneh, pa naj bi pomenila razvojno zavoro. Eno in drugo ni dobro, mešanje vsega je zmagovalna formula. Za vrnitev šampionske podobe manjka Celju prav nekaj več pozitivne tekmovalnosti, nesramnosti in povečanih strasti, za ohranjanje možnosti za vrh lestvice pa Kopru malo več nadzorovanja čustev in zaupanja. Odmor prinaša čas in pravilne rešitve.

Domžale: Domžale – Aluminij (Dragoslav Perić, 17.00): Domžalčani so blizu zgornjemu razredu, a jim še nekaj zmanjka. Če jim na začetku sezone niso šle na roke razmere, jim gredo zdaj, zato velja izkoristiti idealen spored. Tudi v nedeljo bodo gostitelji.

Maribor: Maribor – Mura (četrtek, Nejc Kajtazović, 17.15): Ni Mura trn v Mariborovi peti, ampak je Ante Šimundža nočna mora Maura Camoranesija. 3:0 v (taktičnih) zmagah je za vijolično legendo. A Maribor pod Argentinčevo taktirko ni obseden s tem, da mora premagati Šimundžo, Olimpijo, temveč je izrazito pragmatičen: vsaka tekma šteje in vsaka je priložnost za uveljavljanje tega, kar si je trener zamislil. In v tem je Camoranesi osvežitev za SNL, dela, kar misli, da je prav. Maribor je vse bolj všečen v vsem, v igri in tekmovanju. Oboje pa v nogometno življenje vrača Jana Repasa, tudi Jana Mlakarja, brusi Aljošo Matka, Žana Kolmanića, vrača samozavest Rudiju Požegu Vancašu, Blažu Vrhovcu ... Več skoraj ne gre, prebil je celo led in v Kopru prvič v sezono dobil derbi. Spodbudna napoved za navijače, da bo tudi drugega. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije