ZARADI KORONAVIRUSA

Odločitev o OI je padla: Tokio bo moral počakati

Objavljeno 25. marec 2020 09.39 | Posodobljeno 25. marec 2020 09.39 | Piše: Siniša Uroševič

Za športni svet bo poletje 2021 očitno zelo pisano. Zdravje je najpomembnejše, prireditelje čakajo številne naloge.

Japonci so se že veselili olimpijskih iger, a zdaj bodo morali nanje čakati do leta 2021. FOTO: Reuters
Osrednje vprašanje zadnjih dni v športnem svetu je le dočakalo odgovor: poletne olimpijske igre so preložili! Letos jih na Japonskem ne bo, premaknili so jih na leto 2021, kdaj natančno, pa naj bi bilo znano v enem tednu.

Odločitev najbrž ni več nikogar presenetila, Kitajci so resda javno najglasneje vztrajali pri izvedbi tega športnega praznika v tem poletju, a že ob koncu tedna so Kanadčani in Avstralci napovedali bojkot iger, hitro so se jim pridružili Norvežani in Poljaki, iz številnih dežel, tudi iz slovenskega olimpijskega vrha, so prihajala razmišljanja o popolni nesmiselnosti vztrajanja pri letošnjem terminu, potem ko nikakor ni jasno, kako dolgo se bo širil koronavirus ter koliko žrtev in zapletov bo povzročil.

Tudi iz Olimpijskega komiteja ZDA so uradno poslali predlog o preložitvi, nakar je bilo hitro jasno, da bosta Thomas Bach, prvi mož MOK, in japonski ministrski predsednik Šinzo Abe morala potegniti revolucionarno potezo. Poletje 2020 bo tako še brez drugega velikega športnega praznika, potem ko so pred kratkim že odpovedali nogometni euro na 12 različnih prizoriščih stare celine, očitno pa bo naslednje leto športno prav pisano.

Toda zgolj zaradi preložitve težav še zdaleč ne bo konec. Novi termin evropskega prvenstva v nogometu so že določili, od 11. junija do 11. julija, iskanje strnjene dobe dobrih dveh tednov za olimpijske igre pa bo vse prej kot preprosto. V poletnih mesecih sta namreč dva najodmevnejša dogodka, ko gre za klasične olimpijske panoge, svetovno prvenstvo v atletiki in plavanju, obe tekmovanji pa sta zapisani na športnem koledarju poletja 2021.
 

Uradni naziv OI bo ostal Tokio 2020


A v vsej zgodbi ne gre le za zaplet s koledarjem. Po podatkih prirediteljev je namreč že vsaj milijon rezerviranih prenočitev v predvidenem terminu olimpijskih iger, v Tokiu se bodo morali lotiti tudi rešitve projekta olimpijske vasi, saj bi bila ta namenjena zgolj za igre – podobno je bilo februarja 2018 v Pjongčangu. Številne apartmaje so že prodali novim kupcem.

Ob vsem skupaj niti za MOK niti za domače prireditelje ni bilo več dvoma – OI v tem poletju preprosto ne bi bilo več mogoče izpeljati. Lahko da bi se takrat koronavirusa le še spominjali kot zoprne nočne more, ki je po vsem svetu na novo začrtala vsakdanji utrip, toda iz športnega zornega kota bi bilo takšno tekmovanje močno vprašljivo. Ne nazadnje kopica športnikov še ni dosegla kvalifikacijske norme, v nekaterih ekipnih panogah še ni bilo sklepnih turnirjev za uvrstitev v Tokio. Na tem seznamu čakajočih so denimo tudi slovenski košarkarji in rokometaši.

Je pa napočil dan, ko vsaj ni več ugibanja. Resda je Bach v nedeljo zvečer napovedal, da bo v naslednjih štirih tednih jasno, kako bo z igrami, a so se odločili že včeraj. Večji del Evrope je bil ravno pri kosilu, ko je iz Japonske završalo. Ob sicer zanimivi opombi – da bodo tudi igre čez eno leto ohranile uradni naziv Tokio 2020.
Deli s prijatelji