SMUČANJE

Od Kranjca se uči tudi izkušeni Ligety

Tekmeci pri slovenskem asu izpostavljajo tehniko in telesno moč. Če hočeš napredovati, se ne smeš zadovoljiti z vsem, pravi 26-letnik.
Fotografija: Vsi tekmeci v zadnjih treh sezonah dobro poznajo ime Žan Kranjec. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Vsi tekmeci v zadnjih treh sezonah dobro poznajo ime Žan Kranjec. FOTO: Reuters

Sölden – Čeprav se vsak vrhunski športnik ukvarja le sam s sabo, svojo pripravo za tekme, izvedbo nastopov in z urejanjem misli pri doseganju ciljev, pri tem pa ga okolica ne zanima, so spodbudne besede, ki jih o njem izrečejo njegovi največji tekmeci, zanj velika potrditev.

V smučarski karavani so zdaj vsi že dobro seznanjeni z imenom Žan Kranjec. Kaj si mislijo o njegovi kakovosti, smo povprašali veleslalomske mojstre, spregovorili so Mathieu Faivre, Ted Ligety in Matts Olsson.
 

Eden najbolj preprostih


Kranjec je edini smučar ob športno upokojeni zvezdnici belih strmin Tini Maze, ki si je na ledeniški uverturi v sezono nad Söldnom zagotovil stopničke. Korošici je to uspelo s tremi zmagami, Kranjcu s 3. mestom na nedeljski tekmi. »Rezultat je odličen. A če se že ukvarjamo z vrhunskim športom, hočemo tudi zmagati,« se Kranjčevega dosega v svetovnem pokalu zaveda odgovorni trener Klemen Bergant, ki mu pri njegovem razvoju pomagata dva reprezentančna trenerja, Rok Šalej in Matjaž Požar.

Tekmovalec iz Bukovice pri Vodicah je slast zmage okusil v prejšnji zimi na izjemno zahtevni preizkušnji v Saalbachu, kjer je ukanil celo smučarskega kralja Marcela Hirscherja. »Vsako leto so moji cilji višji, kar je logično. Če hočeš napredovati, ne smeš biti zadovoljen z vsem,« je Kranjec, za katerega Rossignolov serviser Barnaba Greppi pravi, da je smučar, ki v ničemer ne zapleta, razkril, kam meri.

»Je eden najbolj preprostih tekmovalcev, s katerimi sem kdaj delal,« je dejal izkušeni Italijan, ki je v svetovnem pokalu več kot tri desetletja, smuči je pripravljal tudi Blanci Fernandez Ochoa, Deborah Compagnoni, Isolde Kostner, Lari Gut ...
 

V boj za mali globus?


Da je iz Kranjčeve opreme razbrati dobre nastavitve, je opazil nekdanji trener Gutove in Mazejeve Mauro Pini: »Všeč mi je tudi njegov položaj na smučeh, v Söldnu pa je pokazal še močno osredotočenost v glavi.« Američan Ligety, ki se ga je svojčas oprijel vzdevek gospod Veleslalom, občuduje njegovo tehniko: »Lepo je gledati njegove predstave. Gotovo je eden od tistih, ki se bodo borili za veleslalomski globus,« je napovedal dvakratni olimpijski zmagovalec, petkratni svetovni prvak, zmagovalec 25 tekem za svetovni pokal in lastnik petih veleslalomskih globusov, ter mu namenil posebno priznanje: »Iz njegovega smučanja se veliko naučim.«

Že v minuli sezoni je Kranjca poskušal loviti Šved Olsson. »Žan je zelo agresiven smučar z dobro tehniko. Prav nič ne popušča, ampak postaja vse boljši, mislim, da bo med tistimi, ki se bodo redno uvrščali na vrh,« je napovedal. Njegovo tehniko je pohvalil tudi Faivre: »Vidi se, kako je telesno močan. Tudi kadar so razmere na progi zahtevne, je kos luknjam in načeti podlagi, zares dobro smuča, z občutkom,« je dejal Francoz, ki v sezoni pričakuje tesne boje: »Pričakujem, da bo krog favoritov širok, saj je pred nami tretja sezona na smučeh s spremenjenim radijem, zdaj so se že vsi navadili na te spremembe, zima bo zato zares zanimiva.«
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije