LIGA PRVAKOV

Oblak in Messi bosta poskušala ustaviti Ronalda

V ligi prvakov bo svojo priložnost iskalo pet slovenskih nogometašev. Iličić in Stojanović bosta prvič v karieri srdita in hkrati neposredna tekmeca.
Fotografija: Jana Oblaka, ki brani vrata madridskega Atletica, čaka zahteven izziv v skupini z Juventusom, Leverkusnom in moskovskim Lokomotivom. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Jana Oblaka, ki brani vrata madridskega Atletica, čaka zahteven izziv v skupini z Juventusom, Leverkusnom in moskovskim Lokomotivom. FOTO: Roman Šipić

LJUBLJANA – Kaj prinaša nova sezona najmočnejšega nogometnega tekmovanja na svetu, Uefine lige prvakov? Le še dan je do jutrišnje premiere in le redko se zgodi, da že prvi krog prinaša toliko derbijev kot ta september. Na obzorju je sezona, polna spektaklov, na igrišču pa pričakujemo ples neverjetnih 16 milijard evrov vrednega igralskega kadra. V njem bo iskalo priložnost pet slovenskih legionarjev: to so Jan Oblak (Atletico), Josip Iličić (Atalanta), Petar Stojanović (Dinamo), Samir Handanović (Inter) in Kevin Kampl (Leipzig).

Naslov evropskega prvaka brani Liverpool, ki je v zadnjem dejanju prejšnje sezone dobil angleški derbi s Tottenhamom in 1. junija v Madridu prvič po letu 2005 osvojil nogometni Mont Blanc. Tudi v novi sezoni naj bi bilo podobno: stavniški favoriti za zmago v finalu, ki bo 30. maja v Istanbulu, so (po tem vrstnem redu) Manchester City, Barcelona, Liverpool, Real Madrid, PSG, Juventus, Bayern in Atletico Madrid.

Na dnu lestvice favoritov je torej prvi slovenski nogometaš, Jan Oblak, ki brani vrata madridskega Atletica. Škofjeločana čaka zahteven izziv v skupini z Juventusom, Leverkusnom in moskovskim Lokomotivom. V njej ni značilnega avtsajderja, čeprav spadat na vrh prav vnovič čvrsti Atletico in klasični gigant Juventus, katerega ime bo želel ponesti na vrh tudi neuničljivi as Cristiano Ronaldo.

Zanimivo, prav portugalski megazvezdnik premore največjo bazo sledilcev, če uporabimo za merilo družabna omrežja instagram (183), twitter (80) in facebook (122): gre za 385 milijonov skupnih sledilcev. Vsota z naskokom presega tudi najbolj priljubljena kluba na svetu – Real Madrid (241 milijonov) in Barcelona (235) imata na družabnih omrežjih manj sledilcev kot 34-letni golgeter z otoka Madeira. CR7 je, denimo, zabil že 126 golov v ligi prvakov, kar je v resnici nezemeljska številka: večina najboljših ne zbere v ligi prvakov niti toliko nastopov! Sledi mu lahko le njegov večni tekmec Lionel Messi, ki ima ta čas 112 golov. Na neki način bosta Oblak in Messi – v različnih vlogah – v tej sezoni skupaj poskušala ustaviti Ronalda ...

Oblaka čaka velikanski izziv, saj je v srečanjih z Ronaldom – četudi v majici Reala – ni odnesel najbolje. A v ligi prvakov se bosta borila še dva izbranca slovenskega selektorja Matjaža Keka. Josip Iličić in Petar Stojanović bosta prvič v karieri srdita in hkrati neposredna tekmeca. Ne gre le za eno prosto mesto v osmini finala lige prvakov ob favoriziranem Manchester Cityju, za katerega se bodo spopadli Šahtar, Dinamo Zagreb in Atalanta. Iličić in Stojanović bi se lahko merila mož na moža tudi na igrišču, in sicer že v prvem krogu na zagrebškem Maksimiru. Jojo kot desno krilo Atalante, Peki kot desni bočni branilec Dinama.
 

Uefa bo razdelila 1,95 milijarde evrov


V boj za najvišje položaje bosta krenila tudi nekdanja slovenska reprezentanta največjega kalibra. Vratar Samir Handanović bo igral najmanj štiri derbije: Inter namreč čaka nemara najzahtevnejša skupina prvega dela lige prvakov, v kateri bosta igrali tudi Barcelona in Borussia Dortmund. Njegova pot do osmine finala bo torej posuta s trnjem. Edina skupina brez stereotipnega težkokategornika – na papirju – bo letošnji evropski domicil Leipziga, ob njem pa bodo igrali Zenit, Benfica in Lyon. Omenjena trojica si je iz 4. bobna zanesljivo najmanj želela prav Leipzig, ki spada med tri najboljše klube v Nemčiji.

Kampla in Handanovića torej čaka izjemno izenačeno merjenje moči, njuna kluba pa bitka za čim večji delež od 1,95 milijarde evrov vredne malhe, ki jo bo Uefa razdelila med udeležence lige prvakov. Mimogrede: ta znesek zavzema približno 25 odstotkov prihodkov, ki jih ustvarijo klubi v tej sezoni lige prvakov. Osnovna nagrada za preboj v ligo prvakov – 17 milijonov evrov – seveda pomeni večji odstotek prihodkov za nekatere klube iz vzhodne in srednje Evrope, kar je leta 2017 z iztržkom 20 milijonov evrov občutil tudi proračun Maribora.

Dan pred novo sezono v tekmovanju, ki tudi v Sloveniji pogosto ustavi čas ob torkih in sredah zvečer – dve tekmi bodo igrali v terminu 18.55, preostale pa ob 21.00 –, si lahko zastavimo več vprašanj. Kdo bo nasledil najboljše strelce minule sezone Messija (12), Roberta Lewandowskega (8), Sergia Agüera, Ronalda, Dušana Tadića (vsi po 6) in najboljše podajalce (5) Saneja, Suareza, Albo in Tadića? Kateri klub bomo lahko po koncu označili za prvo presenečenje sezone, kakršni sta bila spomladi Ajax in Tottenham? In, ne nazadnje, koliko slovenskih legionarjev bo prezimilo v ligi prvakov? 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije