NOGOMET

Oblak in Iličić v boj že na prvi šolski dan

Slovenska nogometna reprezentanca drevi v Stožicah s Slovaško. Kekova vrsta gre po izjemno pomembne točke v boju za SP 2022.
Fotografija: Josip Iličić bo drevi prvi adut Slovenije za gol v mreži Slovaške. FOTO: Ints Kalnins/Reuters
Odpri galerijo
Josip Iličić bo drevi prvi adut Slovenije za gol v mreži Slovaške. FOTO: Ints Kalnins/Reuters

Najboljši slovenski nogometaši bodo drevi (20.45) sprejeli velik izziv v boju za svetovno prvenstvo v Katarju. Prvi šolski dan prinaša spoznavanje sošolcev in izmenjavo poletnih vtisov, toda Jan Oblak, Josip Iličić in drugi, ki jih bo nocoj poslal nad Slovake selektor Matjaž Kek, bodo preskočili predigro in takoj krenili po nujne točke v prvi od treh septembrskih tekem.

Stožice so že videle pomemben dvoboj Slovenije in Slovaške, ko je Srečko Katanec pred petimi leti dobil slovanski derbi z golom Roka Kronavetra. To je bilo obdobje odlične igre Slovencev, ki so tri dni pozneje nadigrali tudi Angleže, toda goste je tedaj rešil vratar Joe Hart. Razlika med letoma 2016 in 2021 je velika. Reprezentanca si poskuša izboriti nekdanji ugled, drevi ne bo mogla računati na fanatično podporo navijačev – v Ljubljani pričakujemo približno 4000 gledalcev –, zato bodo morale prve zvezde izbrane vrste primakniti še atom energije več, da bomo vsi skupaj začutili »odlično vzdušje«, ki veje iz sleherne izjave za javnost.

Nato se bodo vrnili tudi navijači, in ne vice versa. Drevi bo možno veliko videti, na igrišču bo več zvenečih imen najvišje svetovne ravni, kakršna so vratar Jan Oblak ali pa (nekdanja) znana imena italijanske serie A Josip Iličić, Marek Hamšik in Milan Škriniar. Vsaka ekipa v skupini H mora igrati še sedem tekem, možnih je še 2187 razpletov skupine, številni so ugodni tudi za Slovenijo, toda … Slovaška »mora« pasti zlepa ali zgrda, če želi Slovenija realno ostati v igri najmanj za drugo mesto, ki prinaša dodatne kvalifikacije za Katar 2022. Tega se zavedajo tudi v našem taboru, Kek je zaprl dostop do treningov in mobiliziral vse sile na igrišču in v pisarnah. Šest točk pred poletom v Split – v soboto bo obiskala Ljubljano še Malta – bi blagodejno vplivalo na ozračje pod dežnikom NZS, manjši izplen bi ohranil status quo, morebiten drevišnji poraz bi moral biti prepovedana tema.
 

Šeško pred vrati prve postave


Kek ni naklonjen menjavanju kadra in igralnih sistemov. Pred Oblakom naj bi igral par štoperjev Mevlja-Blažič, levo Jure Balkovec in desno Petar Stojanović, v napadu Josip Iličić. V tekmi s Hrvaško, ki jo Kek pogosto omeni, so igrali v zvezni vrsti Sandi Lovrić, Jaka Bijol in Jasmin Kurtić (slednji bo počival zaradi kartonov), v napadu Damjan Bohar (levo), Iličić (desno) in Andraž Šporar. Slednji gotovo ne čuti igrišča kot pred tem v Bratislavi, Kek naj bi angažiral mladega Benjamina Šeška, Kurtića bi lahko zamenjal Miha Zajc, ki se je dobro znašel na novem položaju v Fenerbahčeju, ali Jon Gorenc Stanković – odvisno od taktike.


V prvih treh tekmah smo videli sisteme igre 4-3-3, 4-2-3-1 in 4-4-2. Slovaška premore podoben načrt, javnost zahteva odziv po neprepričljivem nastopu na euru 2020. Selektor Štefan Tarkovič naj bi po namigovanjih tamkajšnjih medijev našel novo devetko, to bi lahko postal napadalec praške Slavije Ivan Schranz, za njim (4-2-3-1) bi lahko igrali bolj znani nogometaši Robert Mak (Ferencvaros), Hamšik (Trabzonspor) in Ondrej Duda (Köln), niti igre bo povezoval Stane Lobotka (Napoli). V Stožicah se obeta spopad izenačenih reprezentanc, ki na trgu veljata podobno visoko (131:120 v milijonih evrov za Slovake), toda le dva nogometaša veljata več kot deset milijonov evrov: Jan Oblak (70) in Milan Škriniar (60). 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije