SMUČARSKI SKOKI

Oberstdorf kot zaklet za Slovence

Sreča pod Senčno goro spet obrnila hrbet našim smučarskim skakalcem. V Garmisch-Partenkirchnu danes kvalifikacije za drugo tekmo novoletne turneje.
Fotografija: Norvežan Halvor Egner Granerud ni skrival navdušenja po zmagi v Oberstdorfu. FOTO: Lisi Niesner, Reuters
Odpri galerijo
Norvežan Halvor Egner Granerud ni skrival navdušenja po zmagi v Oberstdorfu. FOTO: Lisi Niesner, Reuters

Oberstdorf se spet ni izneveril svoji tradiciji. Razplet na uvodni preizkušnji novoletne turneje v smučarskih skokih so vnovič v precejšnji meri krojile zelo spremenljive razmere, ki so bile nekaterim bolj, drugim manj naklonjene. Slovenci, za katere velika skakalnica pod Senčno goro – kot zakleto – ostaja še naprej edina neosvojljiva trdnjava v sklopu tega znamenitega tekmovanja (najvišje se je z drugim mestom davnega leta 1961 zavihtel Božo Jemc), predvčerajšnjim v vetrovni loteriji znova niso imeli ravno srečnih rok.

Naš najvišje uvrščeni skakalec Lovro Kos, ki je še samega sebe presenetil z zelo dobrim sedmim mestom, je imel, denimo, v seštevku obeh serij 19,5 točke vetrovnega pribitka, kar 12,2 več kot tretjeuvrščeni nosilec rumene majice vodilnega v svetovnem pokalu, Poljak Dawid Kubacki (+ 7,3). Ugod(e)nejši veter je s pridom izkoristil tudi norveški zmagovalec Halvor Egner Granerud (+ 9,7). Med elitno deseterico so merilci vetra najslabše razmere v zraku izmerili prav najboljšemu slovenskemu reprezentantu Anžetu Lanišku (+ 26,1). Vsak, ki se vsaj malo spozna na ta šport, v katerem pogosto že sleherna malenkost vpliva na končni rezultat, se bo strinjal, da so to svetovi; tako velika razlika je to.

Forme čez noč ni izgubil

Toda domžalski as, ki se lahko zaradi ogromnega zaostanka (natanko 45 točk za vodilnim Granerudom) le še po čudežu vrne v boj za zlatega orla, se ni želel izgovarjati na veter. Ravno nasprotno; razloge za to, da ni mogel izvleči več od desetega mesta, je iskal pri sebi oziroma v pomanjkanju sproščenosti.

Kakor koli že; Werner Schuster, nekdanji dolgoletni glavni trener nemške reprezentance in zdajšnji strokovni komentator pri Eurosportu, je ugotavljal, da je Lanišek s finalnim skokom (129 m), s katerim se je s trinajstega mesta pomaknil na končno deseto, nekako omejil škodo. »Anže se zdaj zagotovo jezi nase, da takšnega nastopa ni pokazal že v uvodni seriji. Na tem drugem skoku lahko vsekakor spet gradi naprej in zgradi nekaj. Vrhunske forme, s katero je navduševal na prejšnjih tekmah, zanesljivo ni izgubil čez noč, zato bo treba z njim spet resno računati že v Garmisch-Partenkirchnu,« je ocenil 53-letni Avstrijec.

Ali ima prav, bo pokazal že današnji dan, ko bodo v Ga-Pa kvalifikacije (z začetkom ob 14. uri) za jutrišnjo (14.00) najbolj gledano tekmo leta v smučarskih skokih. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije