MOTO GP

Ob zakonih džungle pokale kosti

Po selitvi v Argentino si zvezdniki motoGP še vedno celijo poškodbe.
Fotografija: Francesco Bagnaia pričakuje, da bo v Argentini manj poškodb. FOTO: Marcelo Del Pozo/Reuters
Odpri galerijo
Francesco Bagnaia pričakuje, da bo v Argentini manj poškodb. FOTO: Marcelo Del Pozo/Reuters

Pred začetkom letošnje motociklistične sezone je Fabio Quartararo, svetovni šampion sezone 2021 in lanski podprvak v elitnem razredu motoGP, ocenil, da bi lahko uvedba sprinterskih preizkušenj dan pred glavnimi dirkami prinesla val hujših nesreč. Kar je takrat zvenelo pretirano zlovešče, se je zaradi različnih razlogov začelo uresničevati na uvodni postaji SP na Portugalskem. Ta konec tedna bodo na VN Argentine manjkali huje poškodovani Marc Marquez, Enea Bastianini, Miguel Oliveira in Pol Espargaro.

 

»Motocikli morajo ostati motocikli. Če jim pritrdiš krila, postanejo letala in izgubijo izvirni smisel,« je pred številnimi leti opozoril legendarni Giacomo Agostini, lastnik rekordnih osmih naslovov v kraljevski konkurenci (in še sedmih do 350 ccm). Njegove besede so letele na vse večji tehnološki napredek, v sodobnih časih pa je jasno, da dirkači neredko težko krotijo zverine pod seboj. Nove sprinterske preizkušnje, na katerih prevozijo zgolj polovico krogov, pa jih že kar spodbujajo, naj presežejo meje svojih sposobnosti.

 

Na sprintu v Portimau se je resda ponesrečil zgolj tretji v lanskem SP Bastianini, v katerega je trčil Luca Marini. Espargaro je padel na uradnem treningu, Marquez pa je med divjim prehitevanjem trčil v Oliveiro na glavni dirki. Toda ko ljubitelje divjih hitrosti dodatno opogumiš, naj si v glavah izklopijo še zadnje varovalke, jih je očitno težko ohraniti na zdravi strani razuma. Nepozabni Valentino Rossi, ki je bil Marquezom številne nevarne dvoboje, je pred upokojitvijo večkrat požugal Špancu: »Rekel sem mu, naj se ne uničuje zato, da bi me premagal, in da si ga bodo ljudje bolj zapomnili po vseh pobalinskih potezah, ki si jih je privoščil, kot po zmagah. Vsakič me je pogledal brez kančka interesa.«

 

Prvak zavrača pomisleke

Francesco Bagnaia, lani prvak motoGP in minuli konec tedna zmagovalec obeh dirk v Portimau, je prišel do prvih večjih uspehov šele predlani, zato vidi stvari nekoliko drugače. Predvsem želi ostati na vrhu ne glede na možne scenarije, zato zavrača Quartararojeve pomisleke. Prav tako pobudo Aleixa Espargaroja, da bi se dirkači pomerili na »normalni« preizkušnji že v soboto, še preden jim do konca zavre kri v žilah, sprint pa bi premestili na nedeljo.

 

»Ne strinjam se z Aleixem. Z rokado bi vse skupaj postalo preveč naporno, saj v soboto popoldne čutimo posledice uradnih treningov in kvalifikacij. In ko smo pri Fabiu, spomnimo se lanskih kritik, da se je zaradi silne aerodinamike težko prebiti v ospredje. Zdaj naj bi zaradi podobnih razlogov vladali zakoni džungle. Sleherno prehitevanje spremlja nekaj tveganja, ki pa mora biti razumno. Največ še vedno šteje stanovitnost, ne agresivnost,« meni italijanski as, ki pričakuje, da bo že v Argentini marsikaj drugače. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije