TENIS

Novak Đoković je licemerec

Posebna zdravstvena izjema Srba za OP Avstralije buri duhove.
Fotografija: Nole naj bi ali pa ne zaigral v Melbournu. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
Odpri galerijo
Nole naj bi ali pa ne zaigral v Melbournu. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters

Vsi rešujejo svoj posel, tudi prireditelji prvega teniškega turnirja sezone za veliki slam, tistega za odprto prvenstvo Avstralije v Melbournu. Namreč od 17. januarja ni enako imeti turnirja z velikim zvezdnikom Novakom Đokovićem ali brez njega. Ker Srb ni cepljeno zaščiten proti koronavirusu, je tudi kritik cepljenja, na teniškem tekmovanju v zvezni državi Viktorija pa lahko nastopijo le cepljeni posamezniki in posameznice, je Đoković za Melbourne pridobil posebno zdravstveno izjemo. A odločitev je sprožila mnogo polemik. Izjema upravičena ali ne, bo pa Đoković v Avstraliji lovil rekordno 21 zmago na velikih slamih, s čimer bi prehitel Rafaela Nadala in Rogerja Federerja. Tudi ta podatek pove veliko o »izjemi« devetkratnega šampiona v Melbourne Parku.

»Posebno zdravstveno izjemo je mogoče pridobiti, šele potem ko komisije neodvisnih zdravstvenih strokovnjakov pregledajo zahtevo. Vsak, ki izpolnjuje pogoje, lahko vstopi, ni favoriziranih. In Novak ni bil posebej obravnavan,« je zatrdil direktor OP Avstralije Craig Tiley. Za posebno zdravstveno izjemo obstaja pet možnosti odobritve: da je nekdo v zadnjih šestih mesecih prebolel novi koronavirus, da je resno bolan ali je imel večjo operacijo, da je od preteklega cepljenja proti novem koronavirusu imel resne stranske učinke, da je v zadnjih treh mesecih imel vnetje srčne mišice ali da zaradi duševne bolezni ob cepljenju predstavlja nevarnost sebi ali drugim.

S prvim letalom domov

Avstralskim prebivalcem gre med drugim v nos, da se je dežela tam spodaj po 20 mesecih strogih omejitev in po cepilni akciji začela odpirati, okužbe, tokrat z omikronom, sicer spet naraščajo, nekdo pa, in ta je zvezdnik, pa dobi privilegij. Med drugim mu ne bo treba niti v karanteno. »Preprosto ne bi smelo biti posebnih pravil za Novaka Đokovića, niti približno. Prisluhnili bomo njegovim razlogom in dokazom, s katerimi bo, ko bo pripotoval v Avstralijo, utemeljil svojo medicinsko izjemo. Če ti ne bodo upravičeni, bo moral tako kot vsi drugi s prvim letalom zapustiti državo,« je jezen avstralski ministrski predsednik Scott Morrison.

Avstralska zvezna vlada sicer ni bila neposredno udeležena pri postopku odobritve (zavrnitve) posebne izjeme. Ameriška specialistka za dvojice Nicole Melichar-Martinez pa je denimo sporočila: »Ne razumem, kako Nole zaradi izjeme pri cepljenosti zdaj doživlja toliko sovraštva. Avstralija bi pri postopku lahko kadar koli izrazila negativno mnenje, a ga ni.« Nekdanji avstralski igralec Sam Groth, zdaj strokovni sokomentator, je bil pri kritiki še posebno zanimiv: »Đoković je licemerec. Njegova izjema je pljunek v obraz vsem Avstralcem. Ne govori o tem, ali je cepljen, zdaj pa se širokousti, da je pridobil izjemo za OP Avstralije. Zakaj ni rekel le, pridem, in obdržal svoje kode molčečnosti. Poveš, da si izjema, ne dodaš pa, zakaj si jo pridobil. To je bolna hinavščina.«

Đoković je včeraj obstal na letališču v Melbournu, saj ni imel pravilno izpolnjenega obrazca za vizum. Namesto tistega za posebne izjeme je mejnim organom pokazal običajnega, zato ga niso spustili v državo. Bil je zaprt v sobi, obravnavan kot kriminalec, varovala sta ga dva policista, odvzet mu je bil tudi telefon. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije