Nole bi igral do 40. leta in podiral rekorde

Srbski teniški igralec Novak Đoković hotel končati kariero že pred dvema letoma. Ne verjame v omejitve, saj so plod iluzije uma in ega.
Fotografija: Za Novaka Đokovića, ki je 2. februarja osmič osvojil OP Avstralije, je omejitev samo nebo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Za Novaka Đokovića, ki je 2. februarja osmič osvojil OP Avstralije, je omejitev samo nebo. FOTO: Reuters

O Novaku Đokoviću se je med pandemijo koronavirusa precej pisalo. Najprej zaradi njegove dobrodelnosti, potem je javnost razburila njegova izjava, da se ne bo cepil, če bi bilo to treba za udeležbo na teniških turnirjih, nazadnje pa je bilo zanimivo njegovo razmišljanje, da bi lahko igral tenis do 40. leta in pri tem podiral rekorde.

Đoković je imel med karanteno, ki je v Srbiji še posebno stroga in vključuje policijsko uro, očitno dovolj časa, da se je ozrl na kariero in razmislil, kam ga lahko pripelje. Dejal je, da si jo želi končati kot rekorder po številu osvojenih velikih slamov, ob tem si želi tudi rekorda po številu tednov na vrhu lestvice ATP.

Srb, ki bo v petek dopolnil 33 let, se lahko pohvali s 17. osvojenimi lovorikami za veliki slam, zadnjega je osvojil na OP Avstralije na začetku tega leta, ko je v finalu ugnal Avstrijca Dominica Thiema. Švicar Roger Federer ima na vrhu prestižne lestvice 20 naslovov, Rafael Nadal na drugem mestu le enega manj.

»Vedno imam veliko zaupanja vase. Menim, da lahko v tem športu ustvarim še veliko,« je v pogovoru za oddajo In Depth with Graham Bensinger dejal Beograjčan. »Verjamem, da lahko postavim rekord po številu osvojenih turnirjev za grand slam in tednih na vrhu lestvice ATP. To sta moja jasna cilja,« je dodal Nole, ki je v karieri z nagradami na turnirjih zaslužil skoraj 144 milijonov dolarjev, največ med vsemi igralci.
 

Brez hrane 16 ur v dnevu


Doslej je na vrhu svetovne lestvice preživel 282 tednov, pred njim sta le Federer (310 tednov) in Američan Pete Sampras (286). Pri številki 282 bo Đoković ostal vsaj do 31. julija, saj sta do prvih turnirjev lestvici ATP in WTA zamrznjeni. Đoković je vegan in ima poseben način prehranjevanja. Drži se metode 16-8. To pomeni, da 16 ur na dan ne uživa hrane. »V zadnjem letu sem začutil precej izboljšav,« je povedal in pojasnil, da bolje spi in ima več energije čez dan. V omenjenem pogovoru je dejal, da si želi igrati do 40. leta.

»Ne verjamem v omejitve. Omejitve so iluzija tvojega uma in ega. Definitivno si želim igrati še zelo dolgo. Zavedam pa se, da bom moral kmalu zmanjšati število odigranih turnirjev. Možno je, da bom igral do 40. leta. Takrat pa bom najbrž osredotočen le na največje turnirje in tiste, ki mi pomenijo največ,« je še izjavil številka 1 moškega tenisa. Pred prekinitvijo sezone je bil v sijajni formi, saj je dobil vseh 18 posamičnih dvobojev v tem koledarskem letu. Njegov niz nepremaganosti šteje že 21 dvobojev. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije