Nogometni euro eno leto pozneje

Evropska zveza preložila prvenstvo. Leta 2021 pri nas tudi euro do 21 let.
Fotografija: Odločitev evropske zveze pod vodstvom Aleksandra Čeferina je bila pričakovana. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Odločitev evropske zveze pod vodstvom Aleksandra Čeferina je bila pričakovana. FOTO: Jože Suhadolnik

Pogosto je pred pomembnimi sejami javnost prepuščena ugibanju o razpletu, tokrat, v primeru odločanja o usodi letošnjega nogometnega eura, prav posebne napetosti ni bilo. Vsa Evropa je že namigovala na premik nogometnega spektakla za eno leto, četudi so se med govoricami prepletali nekateri drugačni scenariji. A kdor koli se je realno ozrl k težavam s koronavirusom na stari celini, si je bil pri priči na jasnem, kakšno bo sporočilo Aleksandra Čeferina, prvega moža Evropske nogometne zveze.

Tekmovanje, ki bi okronalo dolgo nogometno sezono, bi moralo biti letos med 12. junijem in 12. julijem, šlo pa bi za prav poseben dogodek na 12 različnih prizoriščih v dolgi transverzali od Bilbaa v baskovskem delu Španije do Bakuja, bogate metropole Azerbajdžana. Na mizi je (bil) zanimiv projekt, logistično kajpak zahteven, a v duhu Evrope brez meja, hkratnega spoznavanja različnih vremenskih razmer, kulture, zgodovine, kulinarike in kajpak nogometnih značilnosti.

Vse to še vedno ostaja v načrtu – le da se bo zastor nad 18. nogometnim eurom, če kajpak ne bo novih nevšečnosti, dvignil eno lepo pozneje. Obdobje od 11. junija do 11. julija 2021 je zdaj tisto novo, ki ga bo podčrtal sleherni ljubitelj nogometa in sploh odmevnih spektaklov. Predvsem se ga bodo veselili tisti, ki imajo svoje moštvo v druščini 24 izbranih na stari celini. Drugič doslej – premierno se je takšno število zbralo na euru pred štirimi leti v Franciji.
 

Leto 2021 bo zelo pestro


Končnega seznama udeležencev za predvideni letošnji dogodek še ni, saj bi bile po prvotnem sporedu v drugi polovici naslednjega tedna uvodne tekme dodatnih kvalifikacij, a po včerajšnji uradni odločitvi ob koncu videokonference pod Čeferinovim vodstvom s 55 predstavniki nacionalnih zvez bo dovolj časa za sestavljanje novega koledarja. Slovenije odločitev neposredno ne vznemirja pretirano, saj se naša izbrana vrsta ni uvrstila niti neposredno na euro niti v omenjeni del dodatnih kvalifikacij.


Iz strogo nogometnega zornega kota bi bilo pomembno fokus usmeriti k regularnemu koncu sezone nacionalnih tekmovanj, ni še povsem jasno, kako bo z nadaljevanjem evropske lige ter tiste najbolj prestižne in odmevne lige prvakov. Čeferin je poudaril, da bi bilo za regularnost pomembno končati domače ligaške tekme do 30. junija, dotlej so tudi po navadi vezane pogodbe za posameznike.

Poglavitni cilj včerajšnje odločitve je bila seveda skrb za zdravje, in če bo Evropa zmagala v tem zoprnem boju s koronavirusom, bodo pred njo še lepi nogometni tedni.
Očitno pa bo silno pestro tudi čez eno leto, saj bo – sodeč po zdajšnjem koledarju – ob osrednjem euru še v Angliji evropsko prvenstvo za nogometašice, v juliju, od 9. do 26., pa bo prav naša dežela s sosednjo Madžarsko gostila prvenstvo stare celine reprezentanc do 21 let.

Tako Čeferina in sodelavce v vrhu krovne organizacije čaka še obilo dela, usklajevanja in pogajanja v želji po kar najustreznejših rešitvah. A za zdaj je kajpak pomembno, da ni več nikakršnega natolcevanja o euru v zimskem času ali selitvi v Rusijo, kjer je bil nazadnje mundial leta 2018. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije