ODBOJKA

Nikar ne odpišite Stožic

Nekdanji reprezentant Tomislav Šmuc verjame v svetlo prihodnost slovenske odbojke, za katero skrbi tudi sam.
Fotografija: Tomislav Tomi Šmuc je strokovni komentator tekem odbojkarske reprezentance. FOTO: Sportida
Odpri galerijo
Tomislav Tomi Šmuc je strokovni komentator tekem odbojkarske reprezentance. FOTO: Sportida

Med športniki, ki jim po koncu kariere nikakor ni dolgčas, že več let izstopa nekdanji odbojkar Tomislav Šmuc. Strokovni komentator tekem slovenske odbojkarske reprezentance na komercialni televiziji, lastnik športnega centra, predsednik komisije za odbojko na mivki pri evropski zvezi in še bi lahko naštevali. Že lep čas orje ledino tudi v enem najhitreje rastočih športov na svetu, padelu.

Preizkusil se je tudi v trenerskih vodah. FOTO: Leon Vidic
Preizkusil se je tudi v trenerskih vodah. FOTO: Leon Vidic

Tudi večji del letošnjega svetovnega prvenstva je Šmuc pospremil z mikrofonom in slušalkami, ki so na trenutke komaj zadušile izjemno vzdušje v dvorani Stožice, v kateri so si slovenski odbojkarji priigrali nastop na zaključnem turnirju v Katovicah. »Poudaril bi izjemen uspeh naših odbojkarjev, menim, da jim moramo čestitati za četrto mesto,« je povedal 46-letni Ljubljančan. »Posebej bi omenil Stožice s slovenskimi navijači, ki so bili zame nepremagljivi, ter dobro delo Odbojkarske zveze Slovenije in drugih udeležencev, ki so se v kratkem času pripravili na ta mundial. Edini minus je bil mogoče v nekoliko prazni dvorani na preostalih tekmah.«

Tudi teoretično znanje menedžmenta

Komentiranje tekem je sprva dojemal kot konjiček, skupaj z uspehi slovenske reprezentance pa se seveda iz leto v leto podaljšuje tudi njegov delovnik. »Veseli me, da ljudje spremljajo odbojko, jasno pa je vse skupaj lažje ob dobrih rezultatih naših fantov in ob tako dobrih predstavah. Če bodo tako igrali še naprej, potem ne bo težav niti s komentiranjem,« je nadaljeval Šmuc, ki je kariero začel pri Brezovici, igral pa je tudi za Olimpijo, Salonit, Kamnik, Bled (ACH Volley), Prvačino, Črnuče, Piet Zoomers, Modeno in ZAKSA Kedzierzyn-Kozle.

»Kariero sem zaključeval kar dolgo, niti ne vem točno, kje sem odigral zadnjo tekmo,« prizna Šmuc, ki je po zaslugi projekta Razvoj kadrov v športu pod pokroviteljstvom Olimpijskega komiteja Slovenije in pristojnega ministrstva za šport v zadnjih letih osvajal teoretično znanje menedžmenta v športu.

»Še ko sem igral, sem se začel spraševati, kaj bom počel po karieri, zaradi igranja v tujini in pomanjkanja študijev na daljavo pa sem bil v zaostanku. Zato sem se že takrat začel aktivno usposabljati na trenerskem področju. Najprej sem mislil, da bo šla kariera v to smer, ampak potem sem našel nov izziv,« se je na prehojeno pot ozrl Šmuc, ki se je s klopi Črnuč leta 2014 preselil k ACH Volleyju in mu v težkem denarnem položaju pomagal preživeti, s seboj pa je, denimo, pripeljal takrat šele 18-letnega blokerja Jana Kozamernika.

Zelo optimističen

Danes eden najvidnejših članskih reprezentantov je po koncu letošnjih izločilnih bojev SP v Stožicah skrušen ugotavljal, da s soborci – vsaj v trenutni postavi – verjetno nikoli več ne bo doživel prvenstva v domovini. Šmuc je bolj optimističen.

»Bomo videli, tudi to SP ni bilo načrtovano, pa je na koncu prišlo k nam. Pustimo se presenetiti, jaz ne bi prehitro odpisal Stožic,« noče prehitevati nekdanji podajalec slovenske izbrane vrste, ki ga za prihodnost in podmladek ne skrbi. »Rezultati te reprezentance so predvsem plod dela slovenskih klubov v preteklih letih, tu gre zahvala vsem tistim, ki so v samem vrhu slovenske odbojke. Po zaslugi dobrega dela, ki se začne že v otroških vrstah, se za reprezentanco po mojem ni treba bati.«

Zdaj se navdušuje nad padelom, nekakšni mešanici tenisa in skvoša, ki z velikimi koraki osvaja Evropo in svet. »To je moja nova ljubezen. Menim, da bo padel naslednji bum na športni ravni,« je o športu, ki je že dlje izjemno priljubljen v Španiji in Južni Ameriki, povedal Šmuc. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije