HOKEJ

Neuničljiva tradicija na ledu

Drevi ob 19.45 drugi derbi sezone Olimpije in Jesenic za DP. Zmaji bodo pogrešali Finca, morda bodo kmalu dobili novo gorenjsko okrepitev.
Fotografija: Derbi zeleno-belih in rdečih na Slovenskem vedno pritegne pozornost. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Derbi zeleno-belih in rdečih na Slovenskem vedno pritegne pozornost. FOTO: Jože Suhadolnik

Stara ljudska resnica pravi, da dobrih stvari ni nikdar preveč. In tako je tudi v športu. Zmagovalci se svojih podvigov nikdar ne naveličajo, gledalci spektakularnih predstav prav tako ne, dolgoletni tradiciji pa sploh pripada posebna, nedotakljiva zgodba. Ena takšnih je slovenski hokejski prestiž med ljubljanskimi zmaji in jeseniškimi železarji. Novo poglavje v tej dolgi zgodbi bo drevi ob 19.45 v dvorani Tivoli.

Ta sezona je posebna in nikakor ni prva takšna, ko naši dve vodilni hokejski moštvi nastopata v različnih ligaških tekmovanjih. Olimpija je zdaj v najvišjem regionalnem razredu, ICEHL, Jeseničani nadaljujejo svojo misijo v alpski ligi, po kakovosti in vložku tekmovanju št. 2 v prostoru nekdanje avstro-ogrske monarhije.

Toda obenem obe moštvi igrata za državno prvenstvo, in čeprav v zgoščenem ritmu mednarodnih tekem domači boji na ledu niso več v središču pozornosti – niti za klubski vodstvi, niti za igralce, niti za občinstvo –, je pač slovenski derbi tisti, ki ne glede na raven tekmovanja vendarle pritegne več pozornosti od običajnih tekem. Tako je bilo tudi v uvodnem dvoboju sezone, ki so ga Jeseničani dobili s 3:0 ter zlasti s pristopom navdušili 1500 privržencev v svoji Podmežakli, kolikor se jih doslej v sezoni še nikdar ni zbralo na eni tekmi alpske lige.

V ljubljanskem taboru so po porazu s Salzburgom (2:7) strnili vrste. O bojevitosti in brezhibni telesni pripravljenosti zmajev ni dvoma, toda zdaj se tekmeci na njih kot vodilne v ligi že drugače pripravljajo kot v uvodnih tednih. In ko se jih lotijo agresivno, s pokrivanjem že pred njihovimi vrati, se lahko uresniči scenarij, ki je drugačen od tistega zmagovitega za zeleno-bele.

Vendar so bili privrženci precej bolj jezni na svoje zmaje ob porazu za DP na Jesenicah kot pa v petek. Takrat na Gorenjskem v vratih ni bilo Žana Usa, namesto njega je branil Paavo Hölsä, ki pa je zdaj poškodovan. Tudi drugega Olimpijinega Finca, branilca Joone Ervinga, po poškodbi in pretresu možganov zdaj ni na tivolskem ledu, vrnil naj bi se prihodnji mesec, zdaj je v domovini.

Kazen nastopa za Urukala

Jeseniški zdravstveni bilten prav tako ni brezhiben, tudi v Podmežakli se s poškodbo sooča Finec: napadalec Jesperi Viikilä. Najbrž ga danes v Ljubljani ne bo, saj ga bo v boju za ohranitev vrha v alpski ligi trener Nik Zupančič bolj potreboval v prihajajočem dvojčku tekem na Predarlskem proti Lustenauu (petek) in Bregenzerwaldu (sobota). Med železarji pa zagotovo ne bo Žige Urukala – reprezentančni branilec je dobil kazen nastopa na eni tekmi DP zaradi sobotne grobosti v Zalogu proti Slaviji.

Nikakor pa ni nemogoče, da bi železarji kmalu ostali še brez enega od branilcev, ki je na Kopitarjevem seznamu risov. Aljoša Crnović je namreč že od poletja na seznamu Olimpijinih želja in podobno kot pri tekmecih se bodo v nadaljevanju sezone poskusili še okrepiti tudi v taboru zmajev ... 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije