NOGOMET

Nesprejemljivo, da Olimpija igra bunker

Klubi 1. SNL se z 10. krogom vračajo v tekmovalni ritem Gozdna dvoboja v soboški Fazaneriji in kidričevski šumi.
Fotografija: Mariborski Ljubljančan Blaž Vrhovec bo danes gostoval v kidričevski šumi, ljubljanski Mariborčan Timi Max Elšnik jutri v Novi Gorici. FOTO: Jure Banfi/Mariborinfo
Odpri galerijo
Mariborski Ljubljančan Blaž Vrhovec bo danes gostoval v kidričevski šumi, ljubljanski Mariborčan Timi Max Elšnik jutri v Novi Gorici. FOTO: Jure Banfi/Mariborinfo

Z najskromnejšim izkupičkom vodilnega moštva v 1. SNL po prvi prvenstveni četrtini se danes in jutri s tekmami 10. kroga začenja druga četrtina državnega nogometnega prvenstva. Mura bo prvo mesto branila danes v Fazaneriji proti prvaku Celju, Maribor bo gostoval v Kidričevem. Jutrišnji tekmi bosta v Kopru, kjer bo gostoval lokalni tekmec s Krasa, in v Novi Gorici, kamor prihaja Olimpija. Dvoboj Brava in Domžal so preložili zaradi okužb s koronavirusom v domžalskem taboru.

Murska Sobota: Mura – Celje (danes, 17, sodnik Dejan Balažič): Taktična raznovrstnost je moč Mure in trenerja Anteja Šimundže. Če bo treba, bo raje posegel po najmanj priljubljenih taktičnih (obrambnih) prijemih kot po negotovem in stresnem napadanju v slogu najbolj avtoritativnih moštev. Šimundža je najbolj hvaležnega tekmeca Maura Camoranesija spet pretental, s čimer so črno-beli vrnili šampionske obrise. A Celjani so še prvaki, četudi bolj šepavi, pa imajo dovolj moči in znanja za tekmovalni zasuk na bolje. Vprašanje je le, kdo od moštev z vrha bo prvi trčil ob celjsko čer.

Kidričevo: Aluminij – Maribor (20.15, Matej Jug): Če kje, potem vijolični celijo svoje rane v Kidričevem. Mariborčani so predvsem nesamozavestni. Nič jim ne gre od nog, pri čemer trener Camoranesi pri svojih zamislih premalo upošteva telesne omejitve zaslužnih igralcev, ki ne zmorejo uveljaviti njegove zamisli o bojevniškem Mariboru, ki po vsem igrišču grize in preganja tekmece. Ura tiktaka in Argentinca postavlja v nehvaležno vlogo naivneža, ki ne razume slovenskih posebnosti. Ena od teh je tudi ta, da potrpljenja ni veliko. Še posebno za korenite posege v taktične postavitve in izbiro igralnih položajev. Jasmin Mešanović ni strelec, Rok Kronaveter ni bočni napadalec ali bojevnik, Špiro Peričić je vse prej kot zanesljiv branik ... Čestitke trenerju za poskus z Janom Repasom. Da bi ga spremenil v »Camoranesija« na igrišču, je prepozno, ker Domžalčanu manjka najpomembnejše, agresivnosti in južnoameriškega značaja. Pa tudi slovenske trme. Hitrejši pa je od drugih.

Koper: Koper – CB24 Tabor (jutri, 16, Aleksandar Matković): Maks Barišič je koprski stroj, kot ga nima nihče v SNL, Nardin Mulahusejnović je priden in potrpežljivi napadalec, ki napreduje. Matej Palčič je vse bolj nepogrešljiv, Žan Žužek se prebija v kategorijo najbolj univerzalnih slovenskih branilcev, ampak zakon je Dare Vršič. Pri 36 letih teče, zadeva, podaja in igra v izjemni formi. Dlje ko jo bo ohranjal, bliže bo vrhu Koper, ki ima v šolanih tujcih (Hrvatih) šampionske obrise. Koprska težava je naslednja: kaj bo, če se bo ustavilo Vršiču? Potem bodo Sežanci osvojili najmanj prvo gostujočo točko. Nekje pa bodo prišli do polnega izkupička.

Nova Gorica: Gorica – Olimpija (18, Alen Borošak): Za Goričane poraz z Olimpijo ne bi bil tragedija. Za Olimpijo velja obratno. A v zmešnjavi vrednot v SNL je to še najmanj pomembno. Vzdušje, v katerem je sprejemljivo vse, je pogubno za slovenski nogomet. Nesprejemljivo je, da Olimpija igra bunker fuzbal, ki mu je Milan Mandarić tako nasprotoval (bi v Angliji plačal vstopnico za takšen nogomet?), zdaj pa ob vseh neuspehih že pol leta spremlja mučenje z vsem in vsakim. Koliko golov je ob Mariboru z naskokom najdražje moštvo v SNL zabilo in koliko iz kolikor toliko duhovitih in ustvarjalnih akcij?

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije