NOGOMET

Nemci potrdili: Tekme EP niso bile vir okužb

Le pet pozitivnih navijačev na štirih tekmah eura 2020 v Münchnu. Rezultati v Nemčiji in na Otoku: Odlična organizacija Uefe.
Fotografija: Stadion v Münchnu med nogometno tekmo Belgije in Italije na letošnjem euru FOTO: Stuart Franklin/Reuters
Odpri galerijo
Stadion v Münchnu med nogometno tekmo Belgije in Italije na letošnjem euru FOTO: Stuart Franklin/Reuters

Tekme nedavnega evropskega prvenstva v nogometu niso prinesle novih okužb s covidom-19, euro 2020 je bil odlično in varno organiziran turnir. To sporočilo prinašajo rezultati analize pristojnih organov v Nemčiji. Športne prireditve je mogoče varno spraviti pod streho – upoštevaje zdravstveni protokol – z navzočimi gledalci. Novica je demantirala drastične trditve nekaterih strokovnjakov v času eura 2020.

Nemško ministrstvo za zdravje je ugotavljalo vpliv tekem eura 2020 na število pozitivnih primerov med Bavarci in potrdilo, da euro 2020 ni pripomogel k novim okužbam s covidom v Nemčiji. Deželni urad za varnost zdravja in hrane je potrdil le pet pozitivnih primerov med udeleženci štirih tekem na Allianz Areni v Münchnu. Gre za tekme Nemčije s Francijo (13.000), Portugalsko (12.926) in Madžarsko (12.413) ter četrtfinale med Belgijo in Italijo (12.984).

Nekateri komentatorji so rojakom osvežili spomin na čas eura 2020, ko so slišali apokaliptične napovedi nemških strokovnjakov. »Na stotine ljudi se je zanesljivo okužilo s covidom in ti bodo okužili na tisoče drugih. Uefa je odgovorna za smrt veliko ljudi,« je denimo 30. junija zatrdil Karl Lauterbach, politik v stranki SPD, strankarski strokovnjak za zdravje. Lauterbach je pisal tudi britanskemu premierju Borisu Johnsonu okrog načrtovanega dneva Freedom Day in mu zatrdil, da gre za neuspešno potezo in da bo število pozitivnih primerov po odprtju države kmalu strmo naraščalo. Notranji minister Horst Seehofer pa je označil za neodgovorno potezo, po kateri je bilo na tekmi med Anglijo in Nemčijo v Londonu navzočih 40.000 navijačev, ter izpostavil Johnsona in predsednika Uefe Aleksandra Čeferina.
Tudi svetovalec britanske vlade za covid, profesor in epidemiolog Neil Ferguson, je med zadnjim tednom eura 2020 ocenil, da bo odprtje kmalu botrovalo po 100.000 pozitivnim primerom dnevno in da bo NHS (del britanskega zdravstvenega sistema) podvržen stresnemu testu.

Brez opravičila populistov

Toda v Veliki Britaniji je začelo število okužb strmo – padati. Če so jih ob koncu eura zabeležili 54.000 dnevno, so jih denimo 3. avgusta 21.000. Tekme eura 2020 niso negativno vplivale na širitev okužb.

Komentator nemškega tednika Zeit meni: »Lauterbach se ni opravičil za napačne napovedi, njegove apokaliptične grožnje so šle mimo, toda v seštevku so naredile škodo.« Podobnih populistov je veliko povsod, tudi pri nas. Pri vplivnem nemškem portalu Sportbuzzer so članek naslovili z Deželni urad LGL: Tekme EP v Münchnu niso bile vir okužb, nato pa v tem kontekstu objavili izjavo politika iz stranke CSU Klausa Holetscheka.

»Čeprav so znanstveno pridobljeni rezultati potrdili, da euro ni pripomogel k širjenju koronavirusa, moramo ohraniti previdnost, strogo spoštovati nošenje mask in koncept higiene rok. Predvsem jeseni, ko se bodo razmere poslabšale in bo naraslo število okužb z novimi različicami,« je opozoril Holetschek. Sporočilo analize je vendarle nedvoumno: s spoštovanjem covidnih protokolov (PCT ...) je možno izpeljati tudi spektakel najvišje ravni. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije