SMUČARSKI TEK

Ne skrivajo želje po odličnosti

V petek se bo začela nova sezona svetovnega pokala v smučarskem teku. Slovenska favoritinja je Anamarija Lampič, merila bo na olimpijsko kolajno.
Fotografija: Anamarijo Lampič tudi dobra volja z optimizmom vodi k vrhunskim dosežkom. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Anamarijo Lampič tudi dobra volja z optimizmom vodi k vrhunskim dosežkom. FOTO: Dejan Javornik

Potem ko je del pisane smučarske družine že vstopil v novo tekmovalno sezono – ta je povrhu olimpijska –, zadnje dneve do svojega začetka odšteva tekaška srenja. Tradicionalno uvodno prizorišče bo Ruka na Finskem, tam bo v petek sprint, ki je za slovensko reprezentanco že dolgo pod posebnim drobnogledom.

V ostri konkurenci bodo nastopili Miha Šimenc, Janez Lampič, Eva Urevc in Anamarija Lampič, zlasti slednja – tudi že kot lastnica malega kristalnega globusa za zmago v sprinterski razvrstitvi – pa bo v središču tako slovenske pozornosti kot tudi vodilnih tekmic.

Ruka ni med njenimi najbolj priljubljenimi prizorišči, tu doslej ni dosegala tako vrhunskih uvrstitev kot pozneje na številnih drugih postajah sezone, od katere si obeta veliko, tudi lov na olimpijsko kolajno, kot je povedala na sklepni novinarski konferenci reprezentance v smučarskem teku pred odhodom na prvo tekmo: »Bom kar neposredno dejala: želim si olimpijsko kolajno! Res pa je: eno si je želeti, drugo je to doseči,« se dobro zaveda ena vodilnih zvezdnic slovenskega zimskega športa, ki je zadnji del priprav prestala v Davosu ter tudi v Planici, kjer so pred štirimi dnevi uredili tekaško progo. Prav tu se je vrnila v smučino, saj je po vrnitvi iz Švice zbolela: »Prvič po treh letih, a k sreči sem jo odnesla brez antibiotika. Očitno je šlo za izčrpanost po pripravah, zdaj je vse v najlepšem redu.«

Tudi njen brat Janez, ki se je po koncu prejšnje sezone spogledoval tudi s slovesom od vrhunskega športa, je vadil v Švici, Urevčeva in Šimenc pa sta z glavnim reprezentančnim trenerjem Nejcem Brodarjem v Beitostolnu na Norveškem, od koder se bodo zdaj vsi trije odpravili na Finsko. In tam startali v sezono, od katere si obetajo veliko.

»Vem, zbrali smo številne odmevne nastope v svetovnem pokalu v zadnjih letih, bili smo na stopničkah svetovnih prvenstev, zato si želimo biti v novi sezono odlični,« je poudaril Brodar, potem ko smo mu dejali, da je tekaška lestvica pričakovanj višja kot nekoč ... 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije