Ne morejo se mu dovolj zahvaliti

V Avstriji že iščejo naslednika trenerja Andreasa Felderja. Selektor rdeče-belo-rdečih orlov bo spet domači strokovnjak.
Fotografija: Andreas Felder se bo posvetil zasebnemu življenju in hčerki Nini. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Andreas Felder se bo posvetil zasebnemu življenju in hčerki Nini. FOTO: Twitter

Komaj dobro je Stefan Kraft prejel veliki kristalni globus za skupno zmago v predčasno končani sezoni svetovnega pokala 2019/20, že ga je glavni trener avstrijske vrste v smučarskih skokih Andreas Felder – kakor tudi njegove reprezentančne kolege – presenetil z odločitvijo, da se po dveh letih umika s položaja selektorja. Za ta nepričakovani korak se je odločil iz družinskih razlogov; sredi februarja je namreč pri 57 letih še tretjič postal očka, po 30-letni Anni in dve leti mlajšem Björnu se je pred dobrim mesecem razveselil še druge hčerke –​ Nine.

»Vloga glavnega trenerja avstrijske reprezentance zahteva celega človeka, kar ni več združljivo z mojim zasebnim življenjem. Po rojstvu hčerkice preprosto nimam dovolj časa za izzive, ki so pred našimi skakalci. Zadnji dve leti sta bili zame obogatitev, na srečo smo bili športno uspešni,« je odločitev obrazložil Felder, potem ko je dve leti pred iztekom prekinil pogodbo z vodstvom avstrijske smučarske zveze (ÖSV).

Pod njegovim vodstvom so rdeče-belo-rdeči orli v minulih dveh zimah dosegli 40 uvrstitev med najboljšo trojico, od tega enajst zmag. Na lanskem nordijskem SP v Seefeldu in Innsbrucku se je z izbranci veselil srebrne kolajne na ekipni preizkušnji in bronaste Stefana Krafta na posamični tekmi.
 

Skakalcem je spet vcepil samozavest


V krovni organizaciji naših severnih sosedov so se mu že zahvalili za opravljeno delo. »Zveza in jaz se Andreasu ne moreva dovolj zahvaliti za vse, kar je naredil. Moštvo je namreč pred dvema letoma prevzel v zelo slabem položaju in krivuljo spet obrnil navzgor, za kar si zasluži vse spoštovanje. Skakalcem je znova vcepil samozavest,« je poudaril športni direktor Mario Stecher. Kdo bo Felderja, svetovnega prvaka v smučarskih poletih na Kulmu 1986 in leto pozneje tudi na veliki skakalnici v Oberstdorfu ter skupnega zmagovalca svetovnega pokala v sezoni 1990/91, nasledil na položaju glavnega trenerja Avstrijcev, še ni znano.

Odgovorni v avstrijski zvezi prisegajo na domače znanje, zato so že potrkali na vrata Wernerja Schusterja, med letoma 2008 in 2019 uspešnega selektorja Nemcev, ki je v minuli zimi kot osebni trener pomagal Gregorju Schlierenzauerju. Toda 50-letni strokovnjak iz Hirschegga na avstrijskem Štajerskem jih je zavrnil, rekoč, da se bo posvetil delu na smučarski gimnaziji v Stamsu, zato Stecher & Co. že iščejo naprej.

»V prihodnji zimi je pred nami več vrhuncev, ob nordijskem SP v Oberstdorfu (med 23. februarjem in 7. marcem 2021) tudi preloženo SP v smučarskih poletih v Planici, nakar se bomo morali že osredotočiti na OI v Pekingu 2022. Zato moramo zdaj izbrati ustrezno strokovno vodstvo. Za krmilo reprezentance bomo postavili domačega strokovnjaka. Imamo namreč dovolj dobrih trenerjev, ki znajo voditi našo barko,« je poudaril Stecher. Ob tem kaže še omeniti, da sta Krafta in druge Avstrijce v Rasnovu, kamor Felder pred mesecem ni odpotoval zaradi rojstva hčerkice Nine, vodila njegova pomočnika Harald Diess in Robert Treitinger

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije