ROKOMET

Ne konec, temveč šele začetek procesa

Končalo se je EP za rokometašice, Slovenke za SP proti Italiji.
Fotografija: Dragan Adžić ima še višje ambicije s Slovenkami. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Dragan Adžić ima še višje ambicije s Slovenkami. FOTO: Leon Vidic

Na dan odprtja nogometnega mundiala je v ljubljanskih Stožicah padel zastor nad 15. evropskim prvenstvom za rokometašice, ki je bilo po besedah predsednikov EHF in RZS, Michaela Wiedererja in Franja Bobinca, zadetek v polno. To je bil zadnji evro s 16 reprezentancami, čez dve leti jih bo na Madžarskem, v Avstriji in Švici že 24. Naslednje veliko tekmovanje bo prihodnje leto, ko bodo svetovno prvenstvo gostile Norveška, Danska in Švedska. Slovenija, ki je bila na domačem EP osma, se bo nanj poskušala uvrstiti prek Italije, kar ne bi smela biti težava za ekipo Dragana Adžića.

V petek sta se v sinočnji finale prebili slovenski tekmici Norveška in Danska, v soboto sicer ni bilo tekem, ampak veliko obstranskega dogajanja. Najprej je bila zaključna novinarska konferenca, ki ji je sledil žreb kvalifikacijskih parov na SP 2023. Popoldne je bil v Stožicah turnir, na katerem je ekipa nekdanjih slovenskih reprezentantov (Jani Čop, Beno Lapajne, Dušan Podpečan, Vid Kavtičnik, Marko Oštir, Rok Praznik, Luka Žvižej) in športnih novinarjev pod trenersko taktirko upokojenega komentatorja Iva Milovanovića premagala moštvi tujih novinarjev in zasedbe EHF. Kolajne je vsem podelil selektor moške reprezentance Uroš Zorman. Zvečer pa je bila na Ljubljanskem gradu še zaključna pogostitev za vse udeležence 15. EP.

Adžić je po žrebu potegnil črto pod zadnjih 16 dni, njegova dekleta so zbrala po tri zmage in poraze ter izboljšala najboljši dosežek s prejšnjih sedmih turnirjev stare celine. »Glede na razplet prvenstva, da sta se Norveška in Danska uvrstili v finale in je Švedska osvojila peto mesto, smo lahko samo še bolj ponosni nase. Dansko smo premagali, Norveški se upirali do konca in Švedski parirali v prvem polčasu. Na velikem tekmovanju smo prvič premagali Srbijo in Hrvaško. Naše igralke so naredile velik kakovostni preskok, kar me navdaja z optimizmom za naprej,« je povedal Adžić in večkrat izpostavil, da je njegova glavna ambicija v Sloveniji premierni nastop na olimpijskih igrah v Parizu leta 2024. Toda najprej se je treba uvrstiti na SP, prej pa izločiti Italijo. »Italija je v zadnjih letih naredila nekaj korakov, ustvarila internate in povečala bazo igralk. Seveda je Slovenija boljša, vendar pripravljali se bomo, kot da gre za Norveško,« je zatrdil Črnogorec.

Stvari je treba dobro prespati

Po zadnji tekmi z Madžarsko so bile igralke razočarane, ker so imele občutek, da so zamudile življenjsko priložnost za zares odmeven rezultat, vendar ni nujno, da je to konec, pravzaprav je šele dober začetek. »Drži, to je proces ustvarjanja velikega rezultata, ki se ne zgodi čez noč. Ne moreš preskočiti s 16. mesta do kolajn, to ni uspelo nikomur. Hrvaška ima denimo istega selektorja že 10 let in je šele pred dvema letoma prišla do brona. Slovenija ima s to generacijo možnost, da zaigra na olimpijskih igrah. Če katera od igralk misli, da je konec sveta, mi je žal. Prebral sem v časopisu, da želi Branka Zec končati reprezentančno kariero, vendar takšne stvari je bolje dobro prespati. Če se mene vpraša, bi morale vse igralke ostati skupaj, čaka nas še veliko lepega,« si Adžo obeta, da bo reprezentanca kompletna že 7. februarja, ko se bo naslednjič zbrala: »Uspeh je pot, tudi jaz ne morem preskočiti desetih stopnic naenkrat, ampak dve pa še zmorem.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije