Navdušen letalec na smučeh in glasbenik

Žiga Jelar v Lillehammerju prvič med elito stal na zmagovalnem odru. Njegov stric je nekdanji skakalec in slovenski selektor Matjaž Zupan.
Fotografija: Žiga Jelar je predvčerajšnjim v Lillehammerju poletel do svojih prvih stopničk v svetovnem pokalu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Žiga Jelar je predvčerajšnjim v Lillehammerju poletel do svojih prvih stopničk v svetovnem pokalu. FOTO: Reuters

Po dveh postajah norveške turneje Raw Air je bil od slovenskih smučarskih skakalcev v posebnem seštevku tega tekmovanja v najboljšem položaju Žiga Jelar, ki se je po torkovem podvigu v Lillehammerju, kjer je moral priznati premoč zgolj poljskemu šampionu Kamilu Stochu, vrnil na skupno tretje mesto. V zračni bitki za mamljiv nagradni sklad (najboljši trije v seštevku surovega znaka si bodo razdelili 100.000 evrov) je za vodilnim Stochom zaostajal za manj kot deset točk (9,7).

Jelar, ki mu je na veliki olimpijski napravi Lysgårdbakken (HS-140) z majhnim zaostankom 1,4 točke za ovratnik dihal tretjeuvrščeni reprezentančni kolega Timi Zajc, je še precej nepopisan list. Na smučkah je prvič stal že pri treh letih, nad smučarskimi skoki pa se je navdušil sam. Kot pravi, je iskrica verjetno preskočila med spremljanjem tekem po televiziji, vsaj posredno pa je verjetno na Žigovo odločitev, da se je zapisal temu športu, vplival tudi njegov stric Matjaž Zupan, nekdanji vrhunski skakalec in glavni trener naše reprezentance, ki zdaj bedi nad Bolgarom Vladimirjem Zografskim.


V otroštvu je 22-letni član Triglava iz Spodnje Besnice pri Kranju treniral tudi nogomet, vendar se je moral odločiti le za en šport in po krajšem premisleku je pretehtala ljubezen do skokov. Med svetovno elito je ognjeni krst prestal pred dobrimi štirimi leti v Kuopiu, kjer je pristal na 43. mestu, slabo leto pozneje pa je na mladinskem svetovnem prvenstvu v Park Cityju opozoril nase s šestim mestom na posamični tekmi. Skupaj s Tilnom Bartolom, Aljažem Ostercem in Borom Pavlovčičem se je veselil moštvene zlate kolajne, prispeval pa je tudi svoj delež k slovenski lovoriki na preizkušnji mešanih ekip (z Bartolom, Emo Klinec in Niko Križnar).

Vikersund ostaja njegov favorit

V svetovnem pokalu si je prve točke priskakal konec leta 2017 v Oberstdorfu, kjer je pristal na 19. mestu, to uvrstitev pa je izboljšal šele pred mesecem dni v Willingenu (17.). Odtlej se je njegova krivulja obrnila strmo navzgor. Na drugi tekmi na Kulmu je poletel do 14. mesta, v Rasnovu (8.) se je prvič prebil med elitno deseterico, minulo soboto pa je bil na znamenitem Holmenkollnu najboljši mož naše četverice (z Zajcem, Anžetom Laniškom in Petrom Prevcem), ki je na moštveni preizkušnji navdušila s tretjim mestom. Sledil je še Žigov torkov posamični skok na zmagovalni oder v Lillehammerju, po katerem seveda ni skrival navdušenja. »V pripravljalnem obdobju sem veliko pozornosti posvetil svoji tehniki in spremenil določene zadeve, kar se mi zdaj obrestuje. Moji skoki so postali namreč zelo stanovitni,« je skrivnost zadnjih uspehov razkril Jelar, ki se po torkovem podvigu že veseli današnje tekme v Trondheimu (17.00) in še zlasti vikenda v Vikersundu, kjer prav tako še nikoli ni skakal oziroma letel. »Moj favorit te norveške turneje je zagotovo Vikersund, smučarski poleti so namreč nekaj najlepšega,« je poudaril mladi Besničan, čigar osebni rekord znaša 230 metrov iz predlanske Planice. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije