Najbogatejši Avstrijec prebudil Salzburg

Pred natanko 15 leti je Red Bull zasukal avstrijski nogomet. Vodilni klub naših severnih sosedov s 120 milijoni evrov na leto.
Fotografija: Pri Salzburgu je nekoč blestel Kevin Kampl, zdaj zvezdnik prav tako Red Bullovega Leipziga. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Pri Salzburgu je nekoč blestel Kevin Kampl, zdaj zvezdnik prav tako Red Bullovega Leipziga. FOTO: Reuters

O tem, da je Avstrija izjemna smučarska država, nikdar ni bilo dvomov. Toda tudi z lepo nogometno tradicijo se ponaša. Prihod druge svetovne vojne ji je uničil sanje o nadaljevanju velike zgodbe na zelenicah, pozneje pa je ni tako pogosto uprizorila kot nekatere druge dežele po stari celini, vseeno pa se lahko pohvali z občasnimi uspehi. In tudi z vlaganjem v nogomet, nazadnje zlasti v Salzburgu.

Pred natanko 15 leti je k solnograškim nogometašem pristopil Red Bull ... Še tri leta so takrat ločila alpski deželi, Avstrijo in Švico, do skupne velike predstave, eura 2008, med prizorišči je bil – tako kot nam bližnji Celovec – tudi Salzburg. In tako se je spodobilo oživiti klubsko sceno, za kar je najbolj vidno z izjemnim denarnim vložkom poskrbel najbogatejši Avstrijec – Dietmar Mateschitz. Pisal se je 6. april 2005, ko je razkril kraju in klubu nova obzorja.
 

Slovenija deset korakov zadaj


V naši severni soseščini mu nihče več ni mogel slediti, zadnjih šest let so njegovi rdeči biki serijski državni prvaki, najpogosteje že z zagotovljeno lovoriko ob koncu zime, skupno je Salzburg z Red Bullovim oz. Mateschitzevim vložkom zbral 10 naslovov državnih prvakov. Zdi se kar težko verjetno, toda lansko leto je klub sklenil s 120 milijoni evrov prometa (to je vsaj desetkrat več od najboljših časov Maribora z udeležbo v ligi prvakov), polovica pripada proračunu, polovica zaslužku od prodaje igralcev.

Sicer pa tudi prihodki v avstrijski ligi znašajo približno desetkrat več kot pri nas (177 : 18 milijonov evrov). Izjemno ponosni so v Salzburgu tudi na Red Bullovo akademijo, posrečeno skupno zgodbo šolanja in športa za mlade, glavni pokrovitelj prispeva malce manj kot 10 milijonov na sezono k hokejskemu moštvu, z naskokom najbogatejšemu v ligi EBEL. K ledenim ploskvam se je sicer priključil pozneje, leta 2000, nato pa (2004.) še s svojim moštvom v cirkus formule 1. Zgodbo o uspehu je razširil na bogatejši in krepko večji nemški športni trg ter ekshibicijska tekmovanja športnih letal. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije