NOGOMET

Nad Oblaka tudi Lewandowski in Piatek

Slovenski nogometaši v grajskem hotelu Lambergh v Begunjah. Poljaki v varšavskem kongresnem središču Double Tree by Hilton.
Fotografija: Za Jana Oblaka bo petkova tekma s Poljsko velik izziv. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Za Jana Oblaka bo petkova tekma s Poljsko velik izziv. FOTO: Jure Eržen

BRDO PRI KRANJU – V nogometni družini odštevajo zadnje dneve do petkovega (20.45) slovanskega derbija v Stožicah, ki bo v marsičem določil nadaljnjo pot obeh reprezentanc v boju za evropsko prvenstvo leta 2020, zato je na Gorenjskem vse podrejeno pozitivnemu izplenu v tekmah s Poljsko in Izraelom.

Slovenski selektor Matjaž Kek je zbral jato v grajskem hotelu Lambergh v Begunjah, njegov poljski kolega Jerzy Brzeczek v varšavskem kongresnem središču Double Tree by Hilton. Cena prenočitve v Begunjah za polovico presega ceno prenočitve v Varšavi, a na igrišču so Poljaki opazno dražji od Slovencev. Vodilna reprezentanca skupine G (Poljska 12, Izrael 7, Avstrija 6, Slovenija 5, S. Makedonija 4, Latvija 0) bo danes in jutri vadila v domovini, v četrtek dopoldne bo poletela proti Brniku, zvečer pa preizkusila travnato površino na betonskem mastodontu v Stožicah. Tudi Kek bo delno improviziral in vodil treninge na Brdu le do srede, nato bo odpeljal fante v Ljubljano ali – po načrtu B – v Domžale. Naknadno je vpoklical tri nova imena: zveznega igralca Žana Majerja ter hitronoga krilna napadalca Domna Črnigoja in Romana Bezjaka.

Dva scenarija za Slovence

V našem taboru računajo, da bo Poljski enkrat moralo spodrsniti. Če ji ne bo v Ljubljani, bi ji lahko tri dni pozneje doma z Avstrijo. To bi bil najbrž poguben scenarij za Slovenijo, obratna možnost pa sanjska – poraz Poljske v Stožicah in Avstrije v Varšavi.

Jan Oblak bi imel lahko čez tri dni ob severni ljubljanski obvoznici več dela kot fantje in dekleta, ki bodo pred tekmo usmerjali promet in razvrščali več kot 10.000 gledalcev na sedeže. Poljska premore širok arzenal, topova največjega kalibra pa sta nared. Robert Lewandowski doživlja drugo nogometno pomlad v majici Bayerna in deluje strahovito zrelo, klinično natančno in motivirano. Ni zaman na vrhu lestvice strelcev v bundesligi (6). Tudi sedem let mlajši Krzysztof Piatek (24) je dobro razpoložen in nabrušen v Milanu. Na dozdajšnjih štirih tekmah Poljske v boju za euro 2020 sta bila zelo učinkovita. Kapetan je v polno zadel v snidenjih z Latvijo in Izraelom, Piatek je zabil gole Avstriji, Severni Makedoniji in Izraelu – ta statistika pove o njunih sposobnostih več kot tisoč besed.

Slovensko številko 1 torej čaka v petek in ponedeljek zvečer v Stožicah še zahtevnejši izziv kot v prvih krogih španskega prvenstva, ko se je Atletico soočil z Getafejem, Leganesom in Eibarjem. Madridska tekmeca mu nista pokvarila večerov, v nedeljski tekmi z Baski je prejel dva gola, kar ni bila najboljša popotnica za vrnitev na Gorenjsko, v boju za lovoriko zamora je za gol zaostal za vratarji Seville, Bilbaa in Alavesa. Toda Atletico kljub temu kotira na vrhu primere division in 26-letni Škofjeločan bi pri priči podpisal podoben scenarij tudi v petek zvečer; da bi denimo prejel tri gole, zmaga pa bi ostala doma. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije