Nad napake s sto tisoč dobrimi ponovitvami

Snežna kraljica Vlhova: Če tekmuješ proti Shiffrinovi, moraš vedno smučati odlično. Slab začetek leta za slovenske smučarke, Hrovatova razočarana in potrta.
Fotografija: Meta Hrovat je osvojila tri sljemenske točke, prve v Zagrebu, vendar ji ne pomenijo skorajda nič, saj meri veliko višje. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Meta Hrovat je osvojila tri sljemenske točke, prve v Zagrebu, vendar ji ne pomenijo skorajda nič, saj meri veliko višje. FOTO: Reuters

Tudi po prvi tekmi za svetovni pokal v novem letu prva slovenska smučarska adutinja v tehničnih disciplinah Meta Hrovat nikakor ne more biti zadovoljna z rezultatskim izplenom. Tretjina sezone za svetovni pokal je mimo, a tekme, na kateri bi pokazala, kaj zna, še ni bilo. Napake se ji prikradejo v vsakem nastopu in enako je bilo na slalomu v Zagrebu. Z 19. mesta po prvem nastopu (do zdrsa na bok je imela šesti čas) je v finalu nazadovala na 28., resda si je priborila prve točke na Rdeči progi, a drobtinice ji niso pomenile kaj dosti.
 

Treba je pozabiti, pa če še tako boli


»Razočarana sem nad nastopoma in napakami, ki jih delam. Težka tekma je za mano, nikakor mi ne uspe pokazati, kar znam. Po takšnih preizkušnjah se je treba znati pobrati, iti dalje in se boriti,« je komentirala slabo predstavo. Na zadnjem slalomu leta 2019 v Lienzu je z 10. mestom nakazala, da je vendarle našla pravo smučino, a se je na Hrvaškem spet vse podrlo.

»V Lienzu mi je kazalo dobro in tudi na treningih, ampak v Zagrebu se mi ni izšlo, kot sem si želela,« je dodala. Kako naprej? »Trening, trening in potem tekma v Flachauu,« je razkrila, kaj jo čaka.

Tudi novi glavni trener reprezentance Janez Slivnik je bil realen: »Leto se je začelo slabo. S takšnima napakama kaj boljšega ni moglo biti.« Sta bili posledica nezbranosti? »Ne bi rekel. V Lienzu je dobila potrditev, da je dovolj hitra. Tudi na treningu, ko smo trenirali z Nino Haver-Løseth. Na prvi progi je do napake smučala, kot je treba, ne bi rekel, da nima prave smučine, a če padeš na bok in izgubiš dve sekundi ... Potem je v finalu povsem drugačen občutek, če startaš z 20. mesta, kot pa če si peti. Na drugi progi je skoraj na istem mestu naredila identično napako, rezultat je bil primeren,« je povedal Slivnik.

Kako bodo odpravili te napake? »S sto tisoč dobrimi ponovitvami, drugih možnosti ni. Treba jih bo analizirati, iti čim bolj sproščeno naprej, saj za nazaj ne moreš ničesar popraviti. Treba je pozabiti to, pa če še tako boli. In to sposobnost imajo dobri tekmovalci,« je povedal, kako bodo premagali novo razočaranje. Dekleta v naslednjih dneh čakajo tekme FIS, »da dobijo potrditev, da znajo smučati«, saj se je Ana Bucik povsem izgubila (bila je prepočasna za finale), Neja Dvornik je daleč od premiernih točk, Klara Livk iz evropskega pokala pa je na Sljemenu odstopila.
 

Slovakinja se je počutila kot doma


Krona snežne kraljice je pristala pri Petri Vlhovi, ki je prvič po enem letu na slalomih za svetovni pokal premagala največjo tekmico, prvo zvezdnico Mikaelo Shiffrin, in to prepričljivo – s sekundo in 31 stotinkami prednosti! Pred številnimi slovaškimi navijači, ki so se zbrali na hribu nad hrvaškim glavnim mestom, je slavila enajsto zmago v karieri. Tretja je bila Avstrijka Katharina Liensberger s tremi sekundami in pol zaostanka. Slovakinja in Američanka sta v povsem svoji ligi, daleč od tekmic. Lahko zagrebška zmagovalka ponovi tako tekmo?

»Upam, da lahko. To je bil eden mojih najboljših nastopov. Včasih je težko, saj pridejo tudi dnevi, ko nisem tako dobra kot tu, ampak malo manj. Če pa tekmuješ proti Mikaeli, moraš biti vedno odličen,« je dejala 24-letnica, ki je uživala na Sljemenu, kjer jo je podpirala glasna množica slovaških navijačev, prav zaradi njih se je, kot je povedala, počutila kot doma.

Konec tedna se bodo smukačice merile v Altenmarktu, v tehničnih disciplinah pa se bo karavana dokazovala prihodnji teden v Flachauu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije