SMUČANJE

Na Streifu vselej srhljivo in na robu

Dominiku Parisu tretji zlati gams v smuku Edini Slovenec do točk. Martin Čater na 26. mestu.
Fotografija: Oba najtežja smuka, po tistem v Bormiu včeraj še kitzbühelskega, je v tej sezoni dobil Dominik Paris. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Oba najtežja smuka, po tistem v Bormiu včeraj še kitzbühelskega, je v tej sezoni dobil Dominik Paris. FOTO: Reuters

KITZBÜHEL– Brutalno zahteven, leden in srhljiv. Takšen je vsako leto smuk na Petelinjem grebenu v Kitzbühelu. Letos se je zdel še bolj pretiran kot v preteklih sezonah, čez mejo zdravega razuma. Postregel je s spektaklom, pri katerem je vsak napačen trzljaj tekmovalcev pomenil najvišjo stopnjo tveganja za ohranitev cele glave. A smukači vsakič poudarijo, da se zavedajo, v kaj se podajajo, ko se poženejo po Streifu, s posledicami pa se na startu ne obremenjujejo, saj bi tovrstne misli lahko zmotile osredotočenost na izvedbo. V zahtevnih razmerah (slaba vidljivost, nizka oblačnost in sneženje) se je zdelo, da bo krstno zmago na tem prestižnem smuku vendarle dočakal Beat Feuz, čigar nastop je bil videti ne le hiter in suveren, ampak tudi izjemno tekoč na tresoči progi. A na koncu je še tretjič iztržil drugo mesto. Še bolje kot Švicar se je znašel Italijan Dominik Paris. S tretjo smukaško zmago v Kitzbühelu (2013, 2017, 2019) se je izenačil z Lucom Alphandom, Pirminom Zurbriggnom, Franzem Heinzerjem in Karlom Schranzem. Pred njimi sta na večni lestvici te prestižne tekme le Franz Klammer (4) in Didier Cuche (5).

Všeč mu je, če je zahtevno

»Gamse (kitzbühelske lovorike, op. p.) spravljam v vitrino. Pozneje lahko prijateljem pripoveduješ lepe zgodbe. Pristop je bil podoben kot v Bormiu. Treba je prenašati moč, pomembna sta tehnika in premagovanje sebe. Streif je vedno na robu. Če tvegaš preveč, odletiš v zrak. Če premalo, si počasen. Ko najdeš pravo kombinacijo dobrega občutka in vrhunske forme, potem gre,« je po 12. zmagi v karieri od sreče kipel Paris. Poudaril je še, da gre v Kitzbühelu vselej za posebno nalogo: »Na uradnih treningih pridobivaš samozaupanje, vendar moraš vselej premagovati sebe. Tega sem se naučil od starih lisjakov – da je treba smučati tudi taktično.« Po težki prejšnji zimi, v kateri ni našel pravih občutkov in samozaupanja, je v tokratno startal s stopničkami v Lake Louisu, dodal jim je še ene v superveleslalomu v Beaver Creeku, povsem pa je eksplodiral v Bormiu z zmagama v obeh hitrih disciplinah na prav tako brutalno težki podlagi. »Všeč mi je, kadar je zahtevno,« je dejal po dvojčku na ledenem Stelviu. Za prvega favorita včerajšnjega smuka ga je imenoval tudi eden od najizkušenejših v karavani Aksel Lund Svindal, ki – enako kot njegov reprezentančni kolega Kjetil Jansrud (polomil si je dva prsta na roki) – ni tekmoval, razlog so bile bolečine v kolenu, ki si ga je poškodoval pred tremi leti v Kitzbühelu. Parisova zmaga je bila pomembna potrditev za Nordico, s katerim sodeluje tudi nekoč najuspešnejši slovenski as Boštjan Kline. Mariborčan se je v tej sezoni v smuku izgubil, na startu ga ni bilo, saj na treningih ni našel pravih občutkov, bo pa tekmoval na jutrišnjem superveleslalomu (danes bo slalom s Štefanom Hadalinom, Žanom Kranjcem in Jakobom Špikom). Edine smukaške točke je med Slovenci včeraj osvojil Martin Čater s 26. mestom. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije