NOGOMET

Mura in pol za enega Harryja

Dolgovi londonskega Tottenhama znašajo vrtoglavih 841 milijonov evrov. Deloholik Antonio Conte prišel kot rešitelj jutrišnjega gosta v Mariboru.
Fotografija: Španec Sergio Reguilon (levo) in Danec Pierre-Emile Højbjerg (drugi z leve) sta nadomestila strelski post Harryja Kana in Heung-min Sona. FOTO: David Klein/Reuters
Odpri galerijo
Španec Sergio Reguilon (levo) in Danec Pierre-Emile Højbjerg (drugi z leve) sta nadomestila strelski post Harryja Kana in Heung-min Sona. FOTO: David Klein/Reuters

Za dobrim konjem se vedno praši, tudi v slabih časih. To velja za Tottenham, londonskega nogometnega velikana, jutrišnjega tekmeca slovenskega prvaka Mure v konferenčni ligi v Mariboru. Včerajšnje razkritje poslovne bilance za obdobje od 30. junija 2020 do 30. junija 2021 za klubske finančnike in lastnika kluba – 59-letnega poslovneža Daniela Levyja – ni bleščeče.

Poročilo izkazuje rdeče številke, toda za večino pripadnikov spursov, kot jim pravijo na Otoku, je v ospredju pričakovana renesansa na igrišču pod taktirko Italijana Antonia Conteja.

Računovodska forenzika je razgalila strahovito moč virusa SARS-CoV-2. Drugo pandemijsko leto je povečalo neto dolg kluba za dobrih 100 milijonov evrov, s 720 milijonov je skočil na 841 milijonov evrov. Dveletno covidno obdobje je navrglo 178 milijonov evrov izgube. Skupni znesek dolgov debelo presega tretjino vrednosti kluba, ki je na Forbesovi lestvici najbogatejših na 10. mestu z 2,05 milijarde evrov.

Največji finančni udarec je povzročilo zaprtje stadionov, zaradi česar so tekme za zaprtimi vrati na letni ravni prinesle vsega 2,3 milijona namesto 112,6 milijona evrov. Celotni prihodki iz štirih najbolj donosnih dejavnosti – tekme, Uefine denarne nagrade, prodaja televizijskih in drugih medijskih pravic ter druge komercialne aktivnosti – so navrgli 432 milijonov evrov oziroma 50 milijonov manj kot leto prej.

Contejeva delovna etika

Namesto v Fazaneriji, ki ne ustreza evropskim standardom za tekme skupinskega dela tekmovanja, bo Tottenhamova konjenica drugič doslej gostovala v Ljudskem vrtu. Pred devetimi leti so Londončani osvojili točko. Točka – prva v skupinskem delu tekmovanja – je sveti gral tudi za Sobočane, ki so v prvi tekmi v Londonu in porazu z 1:5 začutili, zakaj najboljši klubski strelec Harry Kane zasluži 10,5 milijona evrov neto na leto, 238.000 evrov na teden. Oziroma približno štiri Murine letne proračune.

Tottenham z novim trenerjem Contejem je drugačen, kot je bil s Portugalcem Nunom Spiritom Santom. Za črno-bele, žal, še močnejši in bolj tekmovalen. Contejeva filozofija je blizu domačemu trenerju Anteju Šimundži in zaradi tega manj prijazna. Močna delovna etika zaznamuje Contejeva moštva, to je nevarno prav zdaj, ko se spoznava z igralci in jim poskuša vsaditi svoje vrednote.

Conte je Tottenhamovo poglavje začel prav v konferenčni ligi in s prvo zmago nad Vitessejem, nadaljeval z neodločenim izidom v angleškem prvenstvu in v nedeljo s prvo zmago.

»Lahko bi umrli, a smo pokazali, da nočemo. Moramo biti zadovoljni, še naprej delati, želim si videti ta odnos, voljo in željo igralcev,« je kipel od zadovoljstva italijanski prvak, ki si ne bi mogel želeti zmage na lepši način. Po zaostanku z 0:1 sta bila junaka Sergio Reguilon in Pierre-Emile Højbjerg, ki sta lahko le oprodi za najnevarnejša napadalca Kana in Heung-min Sona. Tottenham, kot pravijo njegovi novinarski spremljevalci, potrebuje prav pomoč »delavcev«. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije