Možen spopad Kampla z Oblakom ali Iličićem

Najboljši v ligi prvakov igrajo do zadnjega sodnikovega žvižga. Navijači videli 308 golov oziroma v povprečju 3,21 na tekmo.
Fotografija:
Odpri galerijo

Statistična analiza nogometne lige prvakov 2019/20 razkriva vnovično prevlado najboljših klubov in nogometašev ter najbogatejših ekip. Prvič v zgodovini lige prvakov, kakršno poznamo od zadnje reforme v letu 2003, med 16 najboljšimi ne bo klubov zunaj območja Italije, Francije, Anglije, Nemčije in Španije.

Predstavniki nogometno najšibkejših držav so se podali v misijo nemogoče daljnega 25. junija, dva tedna pozneje je krenil na letošnjo evropsko pot slovenski prvak Maribor. Štajerce je 13. avgusta ustavil norveški Rosenborg, ki je bil pozneje slabši od Dinama. Zagrebčani so bili del zgodbe o uspehu, del klubov, ki so v ligi prvakov 2019/20 odigrali 96 od 125 tekem, pri tem pa ponudili navijačem 308 golov oziroma 3,21 na tekmo.

Od 17. septembra do 11. decembra so gledalci videli popolno prevlado klubov iz nogometno najrazvitejših držav. V 1/8 finala so napredovali po štirje španski in angleški klubi, po trije nemški in italijanski ter dva francoska. V prejšnji sezoni sta obogatila druščino predstavnika Portugalske in Nizozemske, še eno sezono prej klubi iz Turčije, Švice, Ukrajine in Portugalske ... Osmina finala je zajela največ držav v sezoni 2015/16, ko so ob silah antante iskale svoj prostor pod soncem tudi ekipe iz Rusije, Belgije, Nizozemske, Ukrajine in Portugalske.

Vrednost kadra 16,5 milijarde evrov

Ali drugače: v 1/8 finala bo igrala večina moštev z najdražjim igralskim kadrom; v izločilnih bojih bo nastopilo prvih enajst klubov s te lestvice – skupna vrednost kadra v ligi prvakov znaša 16,5 milijarde evrov, milijardo presegajo le ManCity, Real, Liverpool in Barcelona –, ob njih pa tudi 13., 14. in 15. ekipa. Zunaj najbogatejših kotirata le Lyon (18.) in Atalanta (20.), ki sta zamenjala Inter (12.), in Leverkusen (16.). V šestih krogih rednega dela se je potrdilo še nekaj: najboljši igrajo zavzeto in zbrano do zadnjega sodnikovega žvižga. Največ golov je padlo med 76. in 90. minuto (20,1 %), najmanj pa med 1. in 15. ter 16. in 30. minuto (po 12,3 odstotka). Oziroma bolj nazorno: v prve pol ure so zabili 24,7 odstotka golov, med 31. in 60. minuto 31,8, v zadnjih pol ure pa 36,7 odstotka vseh zadetkov; v sodnikovih dodatkih obeh polčasov jih je padlo 6,8 odstotka. Potem ko je Inter doma izgubil z Barcelono, ostajajo v igri za finale v Istanbulu trije slovenski nogometaši: Jan Oblak, Josip Iličić in Kevin Kampl. Oblak in Iličić bosta napadala favorite iz drugega bobna, Kamplov Leipzig kotira v prvem. Možni tekmeci Atalante so PSG, Bayern, Liverpool, Leipzig, Valencia in Barcelona, možni tekmeci Atletica pa PSG, Bayern, Liverpool, Leipzig in ManCity. Leipzig bi se lahko meril s šesterico: Chelsea, Napoli, Atletico, Atalanta, Tottenham in Real. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije