Mladi Norvežan, ki močno spominja na Ibrahimovića

Erling Braut Håland tudi med junaki zmage nad Schalkejem. Vzhajajoči nogometni zvezdnik hitrost podedoval od staršev.
Fotografija:
Odpri galerijo

Erling Braut Håland ne slovi ravno kot govorec. Raje kot z besedami govori z dejanji na igrišču. Tako je bilo tudi po sobotnem porurskem nogometnem derbiju, v katerem je z golom (prvim v elitni nemški ligi po prekinitvi zaradi novega koronavirusa) in podajo prispeval pomemben delež k visoki zmagi dortmundske Borussie nad Schalkejem (4:0).


V uradnem pogovoru po tekmi je bil namreč znova sila redkobeseden. Na vprašanje, zakaj je po zadnjem sodniškem žvižgu s soigralci stekel k znamenitemu rumenemu zidu na stadionu, ki je bil – razumljivo – prazen, je odgovoril s protivprašanjem: »Zakaj pa ne?« Ali je bilo to sporočilo, ki ste ga želeli posredovati? »Da.« Ali bi nam ga zaupali? »Za moje navijače.« Vam in Borussii pomenijo vse? »Tako je,« je še dejal 19-letni Norvežan, nakar se je brez nadaljnjih besed odpravil naravnost proti slačilnici.
 

Svetovni rekorder med šestletniki


Nekoliko zgovornejši je bil v enem od prejšnjih intervjujev za uradno spletno stran bundeslige, v katerem je med drugim zaupal, da je oče Alf-Inge Håland njegov največji vzornik. »Moj cilj je postati boljši nogometaš, kot je bil on,« je poudaril Erling Braut in na opazko, mar ga že ni presegel, kot iz topa izstrelil: »Oče je za norveško reprezentanco zbral 34 nastopov, poleg tega je odigral skoraj 200 tekem v elitni angleški ligi (za Nottingham Forest, Leeds in Manchester City, op. p.). Do teh številk mi manjka še kar nekaj.« O njem tudi sicer govori zgolj z izbranimi besedami. »Veliko se pogovarjava o nogometu, pri čemer ne skopari s kritikami. Vendar pa moram reči, da poudari tudi pozitivne poteze, ki mi uspejo na igrišču,« je povedal o odnosu, ki ga ima z največjim vzornikom.


Za svojo višino (194 cm) je mladi Norvežan izjemno hiter in spreten, zaradi česar ga mnogi primerjajo s švedskim superzvezdnikom Zlatanom Ibrahimovićem. »Hitrost sem podedoval od staršev, saj sta (bila) oba izjemno hitra. Moja mami Gry Marita se je, denimo, ukvarjala z atletiko, trenirala je sedmeroboj. Nič čudnega, da sem bil že kot otrok zelo hiter, poleg tega sem bil sposoben skočiti sila daleč. Če se ne motim, si med šestletniki lastim svetovni rekord. Na žalost pa ta ni uraden,« je zaupal Håland mlajši, ki je na devetih tekmah v elitni nemški ligi dosegel že deset golov. Nič čudnega, da ga nekateri povezujejo s selitvijo k madridskemu Realu, pri katerem ne skrivajo velike želje, da bi ga radi imeli v svojih vrstah. Vodilni možje pri Borussii zanj zahtevajo 75 milijonov evrov odškodnine. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije