Meta Hrovat s svojo ekipo napada vrh

Grega Koštomaj bo poskusil prebuditi zaspane slovenske smukače. Janez Slivnik na vrhu trenerjev, odgovorna vloga Sergeju Poljšaku.
Fotografija: Meta Hrovat (levo) se je v kranjskogorskem veleslalomu za zlato lisico veselila tretjega mesta, v naslednji zimi bi rada večkrat ponovila podvig. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Meta Hrovat (levo) se je v kranjskogorskem veleslalomu za zlato lisico veselila tretjega mesta, v naslednji zimi bi rada večkrat ponovila podvig. FOTO: Matej Družnik

Slovenskih alpskih smučarjev dolgo ni bilo na spregled. Ukrepi proti koronavirusu so jim za začetek odgnali največjo domačo prireditev moške karavane, pokal Vitranc, nato ni bilo niti finala sezone v Cortini 'Ampezzo, nakar se je pisarna prepustila analizam in iskanju smernic za sezono, v kateri bo med vodilnimi trenerji v dosedanji vlogi ostal le Klemen Bergant, glavni in odgovorni za ekipo A tehničnih disciplin z Žanom Kranjcem in Štefanom Hadalinom.

Pod posebnim drobnogledom je že dolgo slovenska zasedba hitrih disciplin, v kateri je bilo v zadnji zimi krepko več razočaranja kot nasmejanih obrazov. »Če je Boštjan Kline že zmagal na tekmi najvišje ravni (Crans Montana 2011, 1. tako v smuku kot tudi superveleslalomu – o. p.), potem seveda z drobtinicami te sezone ne more biti zadovoljen,« je bil na prvem srečanju z novinarji po dobrih dveh mesecih jasen Janez Slivnik, po novem vodja vseh alpskih smučarskih reprezentanc. Njegovo dosedanjo vlogo glavnega trenerja ženske ekipe v tehničnih disciplinah prevzema gorenjski rojak, nekoč jeseniški gimnazijec in reprezentančni kandidat Sergej Poljšak. Trenersko je po koncu aktivne smučarske poti deloval tudi na tujem. Slivnik je v predstavitvi svojega naslednika poudaril: »V tujini si je nabral pomembne izkušnje, pri svojih 51 letih je dejansko že dolgo v smučanju, precej sva tudi delala skupaj, verjamem, da se bo dobro lotil svojih nalog.« Trenerja smuka in superveleslaloma pri ženski reprezentanci uradno ne bo. »Vsaj za zdaj to ni potrebno, saj je naša edina specialistka za smuk Ilka Štuhec, ki pa ima svojo samostojno strokovno-tehnično ekipo,« sta poudarila tako Slivnik kot tudi Miha Verdnik, ki še naprej ostaja vodja alpskega smučanja pri SZS.

Proračun tudi v novi sezoni 2,8 milijona €

Glede hitrih disciplin v moški izbrani vrsti je zdaj tako, da bo v novo sezono kot glavni trener vstopil Grega Koštomaj, pomagal mu bo Aleš Gorza, cilji še naprej ostajajo višji od dosežkov v zadnjih dveh bledih zimah. Mimogrede, nekdanji smukač in nato šest let trener pri svojih naslednikih Peter Pen se je že lotil novega osebnega izziva pri cenjeni avstrijski reprezentanci, skupaj s kineziologinjo Anjo Šešum delata s smukačicami rdeče-belo-rdečega tabora.

Tako Štuhčeva kot tudi Ana Bucik in Meta Hrovat so si v svoji organizaciji in izvedbi izbrale za prvi sneg kaninsko smučišče. Slednji bodo sicer v novi sezoni pod streho SZS namenili še več pozornosti kot v preteklosti. »Po številu točk je naša najuspešnejša v zadnji zimi, omogočili ji bomo svojo ekipo znotraj reprezentance, podoben pristop smo zaznali pri Alexisu Pinturaultu, Mikaeli Shifrin, še prej Marcelu Hirscherju. Jasno, da se po denarni plati ne moremo kosati z omenjenimi, a vsaj smernicam lahko sledimo,« je poudaril Verdnik in dodal, da bosta z njo delala Matija Grašič in Jure Hafner, smuči ji bo pripravljal serviser Robi Kristan.

Za Verdnikom je sicer v zadnjih tednih precej neprespanih noči, tudi shujšal je, kot pravi. Premetavanje številk po odpadlem Vitrancu in krepko skrajšani sezoni ni bilo preprosto. V bližnji prihodnosti tako ne bo uresničitve želje o 3,5 milijona evrih letnega proračuna za slovensko alpsko smučanje, ta bo takšen kot nazadnje – 2,8 milijona. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije