LIGA PRVAKOV

Messi gverilec kot Che

Barcelona za finale lige prvakov brani tri zadetke prednosti. Liverpool bo zaostanek naskakoval brez prvega strelca Salaha.
Fotografija: Lionel Messi kot Barçin kapetan s trakom v barvah katalonske zastave FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Lionel Messi kot Barçin kapetan s trakom v barvah katalonske zastave FOTO: Reuters

LJUBLJANA – V Liverpoolu bo drevi povratna polfinalna tekma nogometne lige prvakov med lanskimi finalisti in Barcelono, Katalonci pa na Anfield nesejo visoko prednost s Camp Nouja (3:0). Da ima Barça v svoji avtonomni skupnosti Kataloniji takšno navijaško podporo, ne preseneča, kajti boj tamkajšnjega življa za samostojnost se enači z nogometnim klubom; to je, ob španskem oziroma kastiljskem zatiranju političnih voditeljev legalni boj za samostojnost Katalonije.
Lionel Messi kot Barçin kapetan s trakom v barvah katalonske zastave FOTO: Reuters
Lionel Messi kot Barçin kapetan s trakom v barvah katalonske zastave FOTO: Reuters

Seveda s športnimi uspehi, naslovi španskih prvakov, končnimi slavji v kraljevem (?!) pokalu in v elitnem evropskem tekmovanju. A seveda tudi s promocijo katalonskega jezika in sloganom Mes que un club (Več kot le klub). Zanimivo pri vsem je, da je eden od razlogov, zakaj je republikanska stran izgubila špansko državljansko vojno proti nacionalistom, tudi to, da v Kataloniji vse frakcije, socialisti, komunisti, anarhisti, trockisti, niso bile povsem enotne in združene.

V današnjih časih pa Katalonce kot narodno gibanje združuje nogometni velikan. Lionel Messi iz Argentine, dežele legendarnega revolucionarja Ernesta Cheja Guevare, je vodnik te velikanske gibajoče mase, izjemno zanimivo pa je predvsem tudi dejstvo, da sta tako Che kot Messi rojena v istem mestu, Rosariu.
 

Trije metri


Zato Lionel Messi, deloma je po družinskem deblu Katalonec, uporablja tudi gverilsko taktiko. Pri tretjem zadetku, ki ga je na uvodnem polfinalnem dvoboju proti Liverpoolu dosegel s prostega strela, je namreč pri izvajanju prekrška, storjenega nad njim, oziroma strelu žogo pomaknil tri metre bližje vratom. Nizozemski sodnik Björn Kuipers tega ni opazil, argentinski čarovnik pa je zabil svoj 600. gol v dresu Barcelone.

Slaba novica za Liverpool pred drevišnjim obračunom je tudi to, da zaradi poškodb ne bo mogel računati na člana prve enajsterice v napadu, Mohameda Salaha (pretres možganov) in Roberta Firmina (dimeljska mišica). »Dva od najboljših napadalcev na svetu nam bosta manjkala, sami pa moramo doseči štiri zadetke. To nam nikakor ne olajšuje dela, a dokler imamo 11 nogometašev, se bomo borili,« je dejal Liverpoolov trener Jürgen Klopp

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije