Med karanteno je bil v svojem svetu

Anže Lanišek velja za enega od najbolj eksplozivnih slovenskih skakalcev.
Fotografija: Anže Lanišek je z mislimi že pri naslednji zimi. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Anže Lanišek je z mislimi že pri naslednji zimi. FOTO: Roman Šipić

V minuli predčasno končani sezoni je velik skok naprej uspel Anžetu Lanišku. Domžalski as je v končni razvrstitvi za svetovni pokal zaokrožil petnajsterico najboljših smučarskih skakalcev, potem ko je osvojil 543 točk, 13 več kot pred tem v petih sezonah skupaj. Za nameček je izkusil tudi, kako je med elito stati na zmagovalnem odru, na katerega se je zavihtel dvakrat, po drugem mestu na uvodni tekmi v Visli je bil še tretji v Ruki.

Že na začetku prejšnjega meseca je 24-letni član SSK Mengeš spet zavihal rokave, z mislimi je že pri predolimpijski sezoni 2020/21. »Ker smo tekmovalno zimo sklenili dva tedna pred predvidenim koncem, smo toliko prej tudi začeli priprave za novo sezono. Sprva smo vadili individualno oziroma vsak zase po programu, ki nam ga je napisal glavni trener Gorazd Bertoncelj,« je razkril Lanišek. Med karanteno je šel velikokrat trenirat v bližnji gozd ali na travnik za hišo, kadar je deževalo, pa je določene vaje delal tudi v stanovanju. »Pri tem mi je ogromno pomagala Nastja (Gradišar), s katero sva že sodelovala, ko je bila terapevtka v mladinski reprezentanci, torej že takrat, ko še nisva bila skupaj. Z njeno pomočjo sem začel pravilno izvajati nekatere vaje, drugače pa ne potrebujem nikogar, da bi mi gledal pod prste,« je pojasnil in pribil, da poskuša vedno dati od sebe svoj maksimum.

Z mesta v višino skoči vsaj 140 cm

V tem času je bil povsem v svojem svetu. »Poskušal sem se odmakniti od vsega, zato tudi nisem spremljal družabnih omrežij, telefon sem uporabljal zelo poredko. Kakšno igrico sem odigral le na stranišču (smeh). Z brskanjem po njem še zdaj nočem preveč izgubljati časa, raje se želim osredotočiti nase in na svojo družino,« je poudaril Žaba, ki v slogu svojega vzdevka velja za enega najbolj eksplozivnih skakalcev v slovenski reprezentanci. Če bi se dobro pripravil, bi zdaj, ko še ni optimalno pripravljen, z mesta v višino skočil kakšnih 140 centimetrov. Koliko znaša njegov rekord, ne ve, ker svojih najvišjih poskusov ni (iz)meril. Ko mu pozimi 2017/18 ni šlo nikakor po željah, je sam pri sebi sklenil, da mora nekaj narediti na svoji tehniki skakanja. »Ker nisem znal unovčiti svoje eksplozivnosti, mi je po odskočni mizi vsakič zmanjkalo nekaj potrebne višine. Zato sem moral nekaj spremeniti oziroma dograditi, saj takrat preprosto nisem bil konkurenčen,« je razložil, kdaj je začel načrtno graditi uspehe, ki jih je dosegel v minuli zimi.

A z njimi se še ne namerava zadovoljiti. »Želim si ohraniti raven skakanja iz zadnje sezone in jo še dvigniti. Če sem v skupni razvrstitvi za svetovni pokal končal na 15. mestu, je naslednji cilj deseterica. Seveda pa bom moral k stvari pristopiti z glavo in se ne zaletavati, temveč skakati sproščeno in paziti, da se mi ne bi zgodilo kaj podobnega kot v olimpijski zimi,« je previden Lanišek, ki je 24. rojstni dan – praznoval ga je pred natanko mesecem – preživel s tistimi, ki mu pomenijo največ. Nastja je spekla torto, prijatelji pa so me povrhu presenetili še s tiramisujem, tako da je bilo pregrehe več kot dovolj,« se je še namuznil Anže. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije