ROKOMET

Med elito rekordnih 48 Slovencev

V rokometni ligi prvakov glavni favoriti Paris SG, Barcelona in Veszprem. Celje Pivovarna Laško z najmlajšo in najlažjo ekipo v skupinah A in B.
Fotografija: Staš Skube je pogodbo z Vardarjem, s katerim je osvojil ligo prvakov, podaljšal do leta 2022. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Staš Skube je pogodbo z Vardarjem, s katerim je osvojil ligo prvakov, podaljšal do leta 2022. FOTO: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – Vardar bo branil lovoriko, Veszprem, Barcelona in PSG so favoriti, Celje pa se bo želelo po šestih letih prebiti v osmino finala, ko se bo v soboto začela nova sezona v ligi prvakov. V njej bo nastopilo kar 48 Slovencev, največ kajpak pri pivovarjih, ki bodo evropsko zgodbo začeli v nedeljo doma proti Flensburgu.

Vardar je lani presenetljivo drugič osvojil F4 v Kölnu in si s tem rešil prihodnost, potem ko je kazalo, da bo moral razpustiti ekipo. Precej igralcev se je med stisko zares odločilo za odhod, a v Skopju imajo še naprej dovolj kakovosti, tam ob orjaku Dainisu Krištopansu ostaja tudi Staš Skube.

Skupaj bo v LP nastopilo rekordnih 48 Slovencev, le Švedov in Dancev bo več (po 56), za primerjavo, Francozov bo 44, Hrvatov 37, Makedoncev 27, Madžarov 24, Nemcev 21 in Srbov 16. V tujih klubih bo v elitnem delu (skupini A in B) igralo 19 naših legionarjev, v Vardarju ob Skubetu po novem tudi 120 kg težki Domen Sikošek Pelko.

Na stavnicah najvišje kotira PSG, ki že vrsto let zaman lovi evropsko slavo, podobno kot Veszprem, za katerega bodo še naprej igrali Borut Mačkovšek, Blaž Blagotinšek, Gašper Marguč in Dragan Gajić. Barcelona z Juretom Dolencem želi 10. naslov, prvega po letu 2015. Nemčijo, ki že tri leta ni imela kluba na F4, zastopata Kiel (Miha Zarabec) in Flensburg. V Montpellieru po dolgih letih ni več Slovenca, so pa po štirje v Szegedu (Dean Bombač, Mario Šoštarič, Matej Gaber, Nik Henigman) in Zagrebu s trenerjem Brankom Tamšetom (Aleks Vlah, Darko Stojnić, Aleksander Špende, Gašper Hrastnik). V Kielcah ostaja Blaž Janc, v Meškovu je ob Simonu Razgorju zdaj Jaka Malus … V spodnjem domu (skupini C in D) sta po dva Slovenca v Tatranu (Januš Lapajne, Nino Grzentič), Sportingu (vratarja Aljoša Čudič in Matevž Skok) in Wisli Plock (Žiga Mlakar, Igor Žabić), za Kadetten pa igra slovenske gore list Nik Tominec.

Celje, ki ima le dva tujca, najmanj doslej, je za LP prijavilo 24 igralcev, a vsaj pet je takšnih, ki so na seznamu bolj za številko. Skupaj z njimi imajo slovenski prvaki najmlajšo ekipo med 16 iz zgornjega doma (povprečje 21,98 leta; najstarejšo ima Kiel: 27,95), najlažjo (88,6 kg; najtežja je Veszprem: 100,6 kg) in šesto najnižjo (191,7 cm; najvišjo ima Szeged: 196,1). 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije