NOGOMET

Matjaž Kek ne želi daleč, navijači za Hrvate in Srbe

Slovenska nogometna reprezentanca bo dobila tekmece v boju za SP 2022. Današnji (18.00) žreb na sedežu Fife nad Züriškim jezerom bo delno dirigiran.
Fotografija: Selektor Matjaž Kek bo tudi v boju za Katar 2022 računal na granitno obrambo, ki ji poveljuje vratar Jan Oblak. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Selektor Matjaž Kek bo tudi v boju za Katar 2022 računal na granitno obrambo, ki ji poveljuje vratar Jan Oblak. FOTO: Leon Vidic

Navijači slovenske nogometne reprezentance so dočakali enega najbolj vznemirljivih dni, ki stereotipno ponuja možnosti za različna preigravanja, ugibanja in želje. Selekcija Matjaža Keka bo drevi dobila tekmece v boju za svetovno prvenstvo, ki bo čez dve leti v Katarju. Slovenija pričakuje ples kroglic v 4. jakostnem bobnu, zato se ji obeta trnova pot do mundiala.

Pred današnjo (18.00) loterijo na sedežu Fife nad Züriškim jezerom že poznamo nekaj dejstev: Slovenija zanesljivo ne bo krenila v boj za mundial 2022 na Arabskem polotoku v družbi BiH, Črne gore, Severne Makedonije, Albanije, Bolgarije, Izraela, Belorusije, Gruzije in Luksemburga, ki kotirajo v istem bobnu kot Kekovi fantje.

Vse drugo je odprto oziroma, kot bi rekel Matjaž Kek: »Kroglice se bodo zavrtele, kot se bodo, zame bo ključno, v kakšnem stanju bomo mi pritekli na prvi trening 22. marca.«

Vsem se obeta peklenski ritem najzahtevnejših tekem, zato bo ključen ugoden spored tekem in predvsem gostovanj. Glavni del kvalifikacij za SP 2022 bo namreč od marca do novembra. Marca bo res naporno – ponedeljkovemu zboru bo sledila tekma v sredo, nato druga preizkušnja v soboto in tretja v torek. Enako bo septembra, po dve tekmi pa bosta na sporedu oktobra in novembra.


Zmagovalci skupin se bodo neposredno uvrstili na SP, drugouvrščene ekipe čakajo dodatne kvalifikacije. Tem se bosta pridružili najboljši zmagovalki skupin lige narodov (v tem kontekstu dobro kaže tudi Sloveniji), ki se ne bosta neposredno uvrstili na SP ali v dodatne kvalifikacije. Prek teh bo Uefa razdelila 11., 12. in 13. evropsko vstopnico za Katar 2022.

Kekova želja je znana in logična: čim krajša in logistično enostavna potovanja ter skupina, v kateri bi bilo možno vsaj delno realno meriti na drugo mesto.
Možnih scenarijev je več, žreb bo le delno dirigiran zavoljo trenj med nekaterimi državami: v isti skupini ne bodo mogli pristati pari držav Kosovo-BiH, Kosovo-Srbija, Kosovo-Rusija, Rusija-Ukrajina, Armenija-Azerbajdžan in Gibraltar-Španija.

Gibraltarju, Armeniji in Azerbajdžanu bi se rade volje izognil tudi selektor Kek, kot tudi drugim destinacijam, ki ležijo zunaj jedrne Evrope. Reykjavik je od Ljubljane oddaljen 3000 km, kazahstanski Almati celo 5000 km.
Navijači razpredajo o različnih skupinah, možno je izpostaviti najmanj štiri. Slovenija lahko denimo pristane v britansko-otoški družbi (Anglija, Wales, Irska, Slovenija, Ferski otoki, Gibraltar), v sredozemski skupini bi ji delali družbo Italija, Turčija, Grčija, Ciper in Malta, številni se bojijo vselej neugodnega nordijskega izziva (Danska, Švedska, Norveška, Slovenija, Estonija). Nemalo Slovencev obuja spomine tudi na kraljevino SHS in sanja o skupini, v kateri bi igrale Slovenija, Hrvaška in Srbija. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije