NOGOMET

Mariborsko trpljenje, Olimpija je najboljša

V 19. krogu 1. SNL Triglav spet premagal Maribor. V sredo in četrtek zadnjič letos za točke v DP.
Fotografija:
Odpri galerijo

»Rudi Vancaš Požeg je okej.« Za trenutek je proti koncu nogometne tekme proti Triglavu ostal brez sape in izgubil zavest, po hitrem odzivu soigralcev in zdravniške službe je bil najboljši igralec prejšnje sezone v 1. SNL že boljšega počutja in po prespani noči čil in zdrav.

A z mačkom v glavi so se v nedeljo prebudili vijolični privrženci. Triglav je v 19. krogu 1. SNL pripravil prvovrstno senzacijo, že drugo v tej sezoni v Ljudskem vrtu. Julijskemu podvigu z 2:1 je dodal še prepričljivejšega na zadnji novembrski dan z 2:0. Ta je pomenil, da je Olimpija po napetem mestnem derbiju povišala prednost pred vijoličnimi na pet točk in naslovu najboljšega ob polovici prvenstva dodala še naslov najboljšega po prvem delu prvenstva.
 

Vrata 75 minut premajhna


V Sp. Šiški je dišalo še po drugem presenečenju minulega konca tedna. Domači Bravo je bil sicer daleč od Olimpijinih vrat ali zmage, čeprav je Nejc Vidmar v prvem polčasu Aljoši Matku preprečil veselje, a za zeleno-bele so bile mere vrat z metrov – 7,32 širine in 2,44 višine – spremenjene v decimetre. Neverjetno je, kako so na težavnem igrišču zapravljali priložnosti.


Najboljšemu strelcu lige Anteju Vukušiću je domači vratar Igor Vekić v prvem polčasu ubranil enajstmetrovko. Po odbitku je imel Dalmatinec še popravni izpit in ga opravil nevredno nazivu prvega strelca. Strelske spodrsljaje je nadaljeval tudi v prvem delu drugega polčasa, v katerem je dobil družbo osmoljenca Stefana Savića, ki je pri strelu zadel obe vratnici, in Luke Menala. Vukušić se je vendarle oddolžil v 75. minuti. A kako je padel gol.

Savićev zicer je ubranil vratar Vekić, odbito žogo je z glavo udaril še Menalo, a je bil Vekić spet uspešnejši, v tretjem poskusu pa je Vukušić le zabil pod prečko. Šiškarji so v tem delu igre dihali na škrge, bili so obkoljeni in stisnjeni v kot. Jucie Lupeta, ki je zaradi poškodbe že po dobre četrt ure zamenjal Endrija Cekicija, je z drugim golom razblinil dvome o zmagovalcu. Gol Ibrahima Mensaha v 83. minuti za 1:2 je bil le za strah in nič več.
 

Ne bo se izognil kritikam


»Začeli smo s priložnostjo, zlahka prihajali do drugih in mislili, da se bomo sprehodili do zmage. A ni bilo tako,« je mariborski trener Darko Milanič, ki se tudi v naslednjih dnevih ne bo mogel izogniti kritikam in pogromu dobršnega dela navijačev, opisal začetek vijoličnega poloma. V njem sta imela glavno besedo od Olimpije posojeni igralec Goran Brkić in 20-letni vratar Jalen Arko. Ta je preživel obstreljevanje Mariborčanov, ki so bili brez najboljšega strelca Roka Kronavetra jalovi: proti vratom so sprožili kar 27 strelov, neposredno na vrata pa devet.


Brkić je pri prvem kranjskem golu Gabra Petrica sprožil strel z razdalje, Kenan Pirić ga je odbil v vratnico. Prvi pri odbiti žogi je bil Petric. Za 2:0 je Brkić s sedežev dvignil domače navijače. S 25 m je mojstrsko zadel levi zgornji kot Pirićevih vrat.

Aluminij se je v Sežani izognil porazu, Mura v Celju ne, s čimer je izgubila stik z najboljšimi in vrhom lestvice, ki ji je bil še pred tremi krogi na dosegu nog. Za Olimpijo je po zmagi v Fazaneriji zaostajala le za dve točki, zdaj kar za 10. Za nameček ji za vrat diha Celje. Dvoboj je odločil hrvaški dvojec, strelec Ivan Božić in podajalec Dario Vizinger

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije