1. SNL

Maribor bo imel najdražje moštvo

Športni direktor Maribora Oliver Bogatinov o januarskem prestopnem roku. Mauro Camoranesi od igralcev zahteva, kar lahko izpolnijo.
Fotografija: Mauro Camoranesi je bil odlična izbira Oliverja Bogatinova. FOTO: Grega Wernig
Odpri galerijo
Mauro Camoranesi je bil odlična izbira Oliverja Bogatinova. FOTO: Grega Wernig

Z današnjim odhodom v Turčijo vodilno moštvo 1. SNL Maribor (z letališča Edvarda Rusjana sta v Antalyo šla tudi Mura in Celje) začenja pisati novo poglavje. Prvič, odkar je septembra lani sedel na vijolično klop, bo vijolični tabor na pripravah pod vodstvom trenerja ​Maura Camoranesija, in prvič, odkar je marca lani nasledil Zlatka Zahovića, so ključne kadrovske vajeti v zimskem prestopnem roku v rokah Oliverja Bogatinova. Športni direktor je predstavil aktualno stanje moštva.
Kaj so in kaj še bodo prinesli letošnji prestopni dnevi?
Prišel je Marko Šuler. Povabil sem ga, ker sem želel, da bi bil moj pomočnik, ki bi bil vezni člen med slačilnico in drugim delom moštva. Pri tem ne gre za mojo preobremenjenost, temveč za to, da bo naše delo še bolj kakovostno. Kar zadeva igralsko zasedbo, je dogovorjen prihod levega bočnega branilca iz Italije, ki se nam bo pridružil v Turčiji. Kdo je, bomo razkrili, ko si bomo res segli v roke.
Kaj pomeni ali razkriva kadrovski minimalizem, potem ko je bil v preteklosti zimski prestopni rok ključen za oblikovanje moštva sezone za Maribor?
Prestopni rok še ni končan, ampak prihodov ne načrtujemo, razen če bile poškodbe na ključnih igralnih položajih. Sicer je naša filozofija znana, vsi so na prodaj ob primernem denarnem nadomestilu. Vodili sta zadovoljstvo igralca, da bo lahko napredoval, in kluba, da bo lahko zaslužil. Zakaj tako malo prometa, ni skrivnost. Razmere so, tako kot v vseh drugih dejavnostih in panogah, spremenile utečen nogometni ustroj. Vse je drugače, veliko stvari zdaj narekuje tudi improvizacija in na takšne razmere se moramo prilagoditi čim bolje.
Kaj to pomeni za poletno sestavo moštva? Veliko igralcem poteče pogodba?
Formalno se vsak od igralcev, ki se mu izteče pogodba, lahko pogovarja z drugimi klubi. Lahko tudi že sklene pogodbo in nas o tem ne obvesti. Naša realnost je, da bomo ohranili širok igralski kader, toda to pomeni, da bo moštvo še naprej najdražje v Sloveniji. Seveda pa bodo igrali najboljši in ne najdražji. Če je nekdo boljši le zaradi dvojne premije, potem to prepuščam psihologom.
Maribor je v veliki večini moštvo s slovenskimi igralci, a s premalo vzgojenimi v lastnih mlajših kategorijah. Izjemi sta Aljoša Matko in Žan Kolmanič, ki bi lahko poleti dobila družbo v posojenih igralcih.
Rok Maher, Nino Žugelj sta pri Bravu, Žan Vipotnik pri Gorici, upam, da se bodo vrnili še boljši. Matkov razvoj je zgled in spodbuda zanje. Tudi naš namen posoje je bil, da bi v teh klubih napredovali, a na koncu bo odvisno od njih, kako se bodo razvijali. Upamo, da nas bodo presenetili, da bodo na novo pridobljene izkušnje pretvorili v kakovost, česar bomo še najbolj veseli.
Ni se privajal na slovensko ligo, odlično jo je prebral.
Opazovanje, analiza, trdo delo, to je skupek vzorcev delovanja, ki ga je Mauro odlično izpeljal s pomočniki. Na nogomet gleda z odprtimi očmi in dopušča možnost presenečenj. Zelo dobro mu je uspelo prebrati ligo, tekmece in predvsem je igralcem dal zahteve, ki jih lahko izpolnijo. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas