ROKOMET

Malega moža so pripeljali za velike stvari

Ljubomir Vranješ postal enajsti slovenski selektor v rokometu. Časa bo imel malo, ampak verjame v uspeh na EP na Švedskem.
Fotografija:
Odpri galerijo

»O Ljubomirju Vranješu ne morem reči žal besede. Odličen trener, odličen človek. Komaj čakam, da začnemo priprave. Verjamem, da bomo z novo energijo naredili dober rezultat na evropskem prvenstvu,« ima novega selektorja slovenskih rokometašev v čislih eden od nosilcev igre Blaž Blagotinšek, ki je s Švedom sodeloval v Veszpremu.
Vranješ je postal 11. slovenski selektor in nasledil 26. novembra odstavljenega Veselina Vujovića.


Z Rokometno zvezo Slovenije je podpisal pogodbo do leta 2024. V četrtek bo objavil seznam povabljencev na priprave, ki se bodo začele 26. decembra, na dan samostojnosti in enotnosti. Prav na enotnost stavi 46-letni Šved srbskih korenin, ko bo Slovenija 10. januarja začela euro v njegovi domovini in lovila vstopnico za olimpijske kvalifikacije. Na zboru v Zrečah ga sicer ne bo, prva treninga bo vodil njegov pomočnik Uroš Zorman, v Slovenijo bo pripotoval naslednje jutro.

»Štejem si v veliko čast, da mi je RZS zaupala to nalogo. Časa ni veliko, ampak verjamem, da lahko v dveh tednih vsi skupaj naredimo veliko in na EP pridemo maksimalno pripravljeni. Skoraj vse slovenske igralce poznam, nekaj sem jih tudi vodil. Gre za zelo kakovostno reprezentanco, ki je že dokazala, da zna osvajati kolajne, in ima lepo prihodnost,« je na rekordno obiskani novinarski konferenci v 19. nadstropju hotela Intercontinental prek skypa sporočil Vranješ ter se zahvalil tudi Kristianstadu, klubu, ki mu je dovolil prevzeti dvojno vlogo, in družini, ki ga je podprla pri tej odločitvi.

Slovenija je po Vujoviću dobila še enega velikana evropskega rokometa, četudi je visok komaj 166 cm. Mali veliki mož je kot igralec osvajal odličja s Švedsko, bil svetovni in evropski prvak ter srebrn na OI, kot trener je s Flensburgom leta 2014 osvojil ligo prvakov. Vodil je tudi Veszprem, Srbijo je v enem tednu z zmago v Rusiji popeljal na EP 2014, z Madžarsko je izločil Slovenijo v kvalifikacijah za letošnje SP ...
 

Šved uteleša želje RZS


»Po prekinitvi sodelovanja z Vujovićem smo se iskanja novega selektorja lotili skrajno resno in odgovorno. Zato je trajalo toliko časa. Želeli smo vrhunskega strokovnjaka z izkušnjami na mednarodni ravni, ki je že osvajal odličja in ima tako strokovno znanje kot karizmo. Vse to smo dobili v Ljubu,« ima od fotografskega zanesenjaka velika pričakovanja predsednik RZS Franjo Bobinac, ki je pojasnil, da je Vranješ dobil skoraj soglasno podporo predsedstva, samo en član je bil vzdržan.

Čeprav je sprememba velika, cilj ostaja isti, dober rezultat na EP in ohranitev sanj o Tokiu 2020. Slovenija bo pot začela v Göteborgu, rojstnem kraju Vranješa, ki ga 12. januarja čaka tekma proti rojakom. Je lahko to prednost Slovenije? »Upam, da je. Poznam tako švedski kot slovenski rokomet in poskušal bom svoje znanje izkoristiti v naš prid,« se novega izziva veseli Vranješ.

Tako kot Blagotinšek: »Vranješ je tip trenerja, ki rad posluša igralca in ne vztraja pri svojem za vsako ceno. Lepo je delati z njim. Do vsakega ima veliko spoštovanje. Je kombinacija skandinavske šole z dodatkom balkanske igrivosti. Letos smo imeli mrtev januar, ker nas ni bilo na SP, zato si še bolj želimo stopiti skozi velika vrata.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije