Luka Dončić že pred Kiddom in Nashem

V Dallasu še lep čas prvi Nowitzki. Elitna peterka kluba buri duhove.
Fotografija: Dallasov legendarni as Dirk Nowitzki (levo) po upokojitvi stiska pesti za Luko Dončića. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Dallasov legendarni as Dirk Nowitzki (levo) po upokojitvi stiska pesti za Luko Dončića. FOTO: Reuters

Odkar so košarkarji Dallasa pred devetimi leti osvojili prvo in edino lovoriko v ligi NBA, so se običajno med prvimi odpravili na poletne počitnice. V zadnjih osmih sezonah so se štirikrat uvrstili v končnico in vselej izpadli v prvem krogu, najpozneje 5. maja.

Po treh sušnih letih jih je na pragu vnovične uvrstitve v izločilne boje ustavil koronavirus in še vedno ne vedo, kdaj, kje in v kakšni obliki bi lahko dokončali prvenstvo, a Luka Dončić buri domišljijo tudi med prisilnim počitkom. Si je že pri 21 letih zaslužil mesto v elitni klubski peterki vseh časov?

Ljubljančan je doslej igral le na 126 tekmah lige NBA (v krstni sezoni na 72, v drugi 54), a je v slogu Usaina Bolta presegel najvišja pričakovanja. Lani si je prepričljivo rezerviral lovoriko za najboljšega novinca leta, letos ni dovolil nobenega dvoma pri izboru udeležencev tekme All-Star, na kateri bi mu pripadlo mesto že leto dni prej. Še naprej napreduje z neverjetno lahkoto.

V prvenstvu 2019/20 dosega povprečje 28,7 točke (7,5 višje kot lani), 9,3 skoka (1,5 več) in 8,7 asistence (2,7), kar le delno razkriva njegov potencial. Več kot 28 točk na tekmo je v celotnem prvenstvu doseglo le 55 košarkarjev v zgodovini lige NBA, med njimi je bil le en v Dallasovem dresu: Mark Aguirre je v sezoni 1983/84 igral s povprečjem 29,5 točke. Najvišja strelska bera Dirka Nowitzkega je 26,6 točke iz 2005/06.

Ob 40-letnici obstoja moštva Dallas Mavericks so se mnogi spomnili njegovih imenitnih košarkarjev. Klub je resda upokojil le drese treh asov iz 80. in 90. let, branilcev Brada Davisa, Rolanda Blackmana in Dereka Harperja, a velemojstrov je bilo še veliko več. Naslednjo bodo počastili številko 41, s katero je blestel Nowitzki, mesto med elitnimi izbranci bi si zaslužil še eden najboljših organizatorjev igre nasploh Jason Kidd, ki je osem sezon branil barve Dallasa in ga usmeril do lovorike.

Pred njim je bil dirigent kluba odlični Steve Nash, nekoliko starejši se spomnijo Sama Perkinsa, Roya Tarpleyja, Jerryja Stackhousa in Jamala Mashburna, mlajše so navduševali tudi Jason Terry, Michael Finley, Shawn Marion in Vince Carter. A bržkone nihče tako kot Dončić.
 

Z Luko pridobil pol milijarde


Nedavni izbor ameriške medijske mreže ESPN ne dovoli veliko dvoma. Najboljši košarkar v zgodovini Dallasa bo še lep čas Nowitzki, ki je bil kar 21 sezon glavno orožje moštva in se je lani upokojil kot šesti najboljši strelec v zgodovini lige NBA. Po okusu ESPN bi elitno klubsko peterko dopolnili Harper, Terry, Blackman in Aguirre, drugi vidijo v njej Kidda, Nasha in Finleyja, manjšina podpira druščino članov košarkarskega hrama slavnih, ki se v Dallasu niso dolgo zadržali, kot so Alex English, Adrian Dantley in Dennis Rodman. Konkurenca je huda, zato si lahko Dončić šteje v čast, da v ZDA že zdaj razmišljajo, koga od klubskih legend bi lahko zamenjal v sanjski peterki. Zanj govori predvsem njegova izjemna raznovrstnost, je vrhunski ustvarjalec in realizator, odlično se znajde tako v vlogi dirigenta kot krilnega centra, kar je bilo za vse naštete velikane nedosegljivo.

Čudežni Slovenec ima veliko rezervo: nesporno kakovost mora potrditi še z moštvenimi podvigi pod ameriškimi obroči. Pri tem uživa veliko podporo lastnika kluba Marka Cubana, ki je pred 20 leti kupil franšizo za 285 milijonov dolarjev, februarja letos pa jo je revija Forbes ovrednotila na 2,4 milijarde dolarjev. Po Dončićevem prihodu je pridobila za kar pol milijarde. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije