TENIS

Ljubljančan namučil francoskega Alija

Aljaž Bedene v finalu Metza postregel dober odpor Jo-Wilfriedu Tsongi. V vsem tednu slovenski igralec le dvakrat izgubil igro na svoj servis.
Fotografija: Aljaž Bedene je s prebojem v finale na turnirju v Metzu na svetovni lestvici preskočil ducat tekmecev, tako da je zdaj na 64. mestu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Aljaž Bedene je s prebojem v finale na turnirju v Metzu na svetovni lestvici preskočil ducat tekmecev, tako da je zdaj na 64. mestu. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Najboljši slovenski teniški igralec Aljaž Bedene je še četrtič po Chennaiju 2015, Budimpešti 2017 in Buenos Airesu 2018 igral v finalu turnirja ATP in še četrtič izgubil. V nedeljskem sklepnem dejanju tekmovanja v Metzu (z nagradnim skladom 524.340 evrov) je moral priznati premoč domačemu zvezdniku Jo-Wilfriedu Tsongaju, pri čemer se je favoriziranemu Francozu v precej izenačenem dvoboju, dolgem dve uri in 47 minut, zelo dostojno upiral.

Potem ko je 30-letni Ljubljančan celo dobil prvi niz s 7:6 (4), je drugega izgubil z enakim izidom po podaljšani igri, v tretjem pa je Ali, kakor zaradi podobnosti z legendarnim boksarskim šampionom Mohamedom Alijem tudi kličejo 34-letnega asa iz dirkaškega Le Mansa, upravičil vlogo favorita in ga odločil sebi v prid s 6:3.


Tsonga je tako spisal novo poglavje v 39-letni zgodovini odprtega prvenstva Moselle (francoski departma ob meji z Luksemburgom in Nemčijo), saj je postal prvi, ki je ta turnir osvojil štirikrat; pred tem je namreč v Metzu zmagoviti pokal visoko v zrak dvignil še v letih 2011, 2012 in 2015. »Psihično sem bil zelo močan, v ključnih trenutkih sem odlično serviral. Dvoboj nikakor ni bil enostaven, Aljaž je namreč igral zelo dobro. Ne, ni bilo lahko, toda ostal sem miren in zbran ter potrpežljivo čakal na svoje priložnosti,« je dal 188 centimetrov visoki Francoz jasno vedeti, da se je moral za svojo 18. turnirsko lovoriko nadvse potruditi. Z zmago je na lestvici ATP prehitel 22 tekmecev, tako da je zdaj na 39. mestu, 25 mest pred Bedenetom, ki je preskočil ducat nasprotnikov.
 

Bedene: Očitno še ni moj čas


Najboljšega slovenskega igralca, ki je med letoma 2015 in 2017 zastopal Veliko Britanijo, so po četrtem finalnem porazu v karieri prevevali mešani občutki. »Zares sem si želel osvojiti lovoriko, toda očitno še ni napočil moj čas zanjo,« je sporočil svojim sledilcem na družabnem omrežju facebook in pripisal, da je zares ponosen na predstave, ki jih je prikazal v minulem tednu, ko je na poti do zaključnega obračuna izločil tri Francoze (Rayana Roumana, Gillesa Simona in Benoita Paira) ter Španca Pabla Carrena Busto. »Verjetno je bil to moj najboljši teden, kar zadeva začetni udarec. V vsem tednu sem namreč le dvakrat izgubil igro na svoj servis,« Ljubljančan ne pomni, da bi že kdaj na turnirju tako dobro serviral kot minule dni v Metzu.


»V finalu sem imel svoje priložnosti. Imel sem niz, vodil s 4:3 v drugem in imel točko za break. Tsonga je dobro udaril, jaz pa sem izbral napačno stran, vendar je bilo blizu in lahko bi se izšlo tudi drugače. Zaradi tega sem razočaran,« je dejal Bedene, ki je bil na lestvici ATP najvišje februarja lani, ko je zasedal 43. mesto. Z nastopom v finalu Metza si je prislužil 48.870 evrov (skupaj v letošnji sezoni že skoraj 590.000 evrov), zmagovalec pa je za nagrado prejel skoraj dvakrat toliko denarja, namreč 90.390 evrov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije