ALPSKO SMUČANJE

Lisičk spet ne bo na Pohorju

Tekmovanje bodo poskusili pripraviti v Kranjski Gori.
Fotografija: Meta Hrovat lani v Kranjski Gori. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Meta Hrovat lani v Kranjski Gori. FOTO: Matej Družnik

Zaradi pomanjkanja snega v spodnjem delu proge tudi letos ne bo možno izvesti tradicionalnega tekmovanja za svetovni pokal alpskih smučark v Mariboru. A je želja, da bi Zlata lisica ostala v Slovenji. V načrtih je tako selitev Zlate lisice v Kranjsko Goro, je za STA povedal generalni sekretar tekmovanja Srečko Vilar.

Snežni kontrolor Mednarodne smučarske zveze in tekmovalni direktor za tehnične discipline ženskega svetovnega pokala Markus Mayr bi moral že v četrtek opraviti snežno kontrolo na poligonu na Mariborskem Pohorju. Na željo prirediteljev tekmovanja je prihod v Maribor odložil za 24 ur.

A vreme ni šlo na roko mariborskim organizatorjem, od napovedane ohladitve ni bilo nič. Tekmovalna proga v zdajšnjem stanju namreč ne dopušča izvedbe 57. Zlate lisice v Mariboru.

»Žal se je uresničil scenarij, ki ni naklonjen izvedbi Zlate lisice v Mariboru. S Smučarsko zvezo Slovenije in organizacijskim komitejem pokala Vitranc pa se borimo, da bo 57. Zlata lisica ostala v Sloveniji. Zanimanja za to, da bi ženska veleslaloma izpeljali v tujini je veliko,« je dejal Vilar.

»Na srečo imamo na voljo rezervni načrt B. Snežni kontrolor se je odpravil v Kranjsko Goro, kjer bo preveril snežno stanje, preveril debelino snežne podlage in možnosti za izvedbo Zlate lisice na progi v Podkorenu, kjer je sicer v zadnjih dneh zapadlo več kot meter snega,« je dodal Vilar.

Mariborski organizatorji v zadnjih dneh niso imeli takšne sreče z vremenom. »Na prvi pogled so razmere zimske. Mariborsko Pohorje je pobeljeno, zasneženo, proga je trenutno pripravljena do Trikotne jase, manjka pa zadnji del, ki ga nismo mogli utrditi. Zadnje sneženje je naredilo več škode kot koristi, saj se temperature niso spustile pod ledišče, da bi lahko še dodatno zasneževali s snežnimi topovi. Pred tem sta dež in odjuga s proge sprala veliko snega,« je boj z naravo opisal Vilar, ki pričakuje seveda, da bo Mednarodna smučarska zveza uradno prižgala zeleno luč za izvedbo 57. Zlate lisice v Kranjski Gori.

Po načrtih bi Maribor 16. in 17. januarja gostil dve veleslalomski tekmi za svetovni pokal alpskih smučark, namesto klasičnega lisičkinega sporeda, ki ga sestavljata veleslalom in slalom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije