VRNITEV

Legenda Krke spet doma

Jure Balažić se je po šestih sezonah v turški ligi vrnil v matični klub.
Fotografija: Jure Balažić spet doma v dresu Krke. Foto: KK Krka
Odpri galerijo
Jure Balažić spet doma v dresu Krke. Foto: KK Krka

NOVO MESTO – Košarkarji Krke vadijo od ponedeljka, uprava s predsednikom Andražem Šuštaričem na čelu je zadovoljna s prestopnim rokom. Veseli so, ker so v domačo jato vrnili 37-letnega Jureta Balažića, ki se vrača po šestih letih. »Kot radio sem bil vesel, ko sem podpisal pogodbo s Krko,« navdušeno pove Jure, ki pravi, da prihaja v Novo mesto malce starejši, pametnejši, a še vedno željan dokazovanja in pomagati ekipi do izpolnitve ciljev.

V Turčiji je preživel kar šest sezon. Tja je šel po petih državnih naslovih, ki jih je osvojil v dresu Krke. Sprva je igral za Erdemirspor, potem za Tofas, Istanbul in nazadnje za Gaziantep. »Mislil sem, da bom ostal leto ali dve. Opazil sem, da je težje priti v Turčijo kot ostati. Hitro sem se navadil na okolje in ligo. Poleg tega je tam kopica talentov, ki pa so neizdelane osebnosti. Bil sem primer, kako naj se profesionalec vede, s tem pa sem dobil tudi vlogo podaljšane trenerjeve roke na terenu,« nadaljuje Jure, ki je bival v štirih turških mestih: Erdemiru, Bursi, Istanbulu in Gaziantepu. »Turškega jezika se nisem naučil, saj vsi govorijo angleško. Dejanskega življenja pa nisem spoznal. Zakaj ne? Ker smo košarkarji živeli v nekem mehurčku. Imeli smo stanovanje in dvorano. Ljudje v klubu uredijo vse in te potem kot otroka vodijo za roko. Poskrbijo za vse,« ne skriva hvaležnosti do nekdanjih delodajalcev.

Sezona, ki bi jo kar pozabil

Od leta 2015 je igral na jugovzhodu države v Gaziantepu. »Pred dvema letoma sem čutil precej nelagodja, saj je na letališču, prek katerega sem redno potoval, bomba ubila 30 ljudi. Zaradi bombnih alarmov so nam prestavili nekaj tekem. Šokiralo pa me je, ker je bilo pred košarkarsko dvorano v Ankari ubitih 100 ljudi. Turki na vse skupaj gledajo drugače, precej bolj mirno kot mi. Če sem se bal, sem jim bil smešen. Potem se tega navadiš in odmisliš,« je opisal razmere. V zadnji sezoni se ni naigral. »Vse je šlo narobe, karakterno se nismo ujeli. Menjali so trenerja. Nov je hotel vzpostaviti avtoriteto. Igrali smo slabo, na koncu nam je le uspelo rešiti sezono in obstati v prvi ligi. Mučili smo se. Tudi sam sem imel čudno vlogo. Sredi sezone sem že hotel prekiniti pogodbo,« opiše dogajanje v zadnjem letu. Zdaj so ostali spomini, realnost pa je Krka. »Ekipo sem spremljal že lani, lepo so igrali. Simon Petrov ve, kaj dela. Lepa trenerska prihodnost je pred njim. Jaz pa sem se vrnil, da pomagam, da sem mentor in da usmerjam mlade,« dodaja Balažić. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije