SKOKI

Lanišek upa, da bo napeto vse do konca

Domžalski skakalni as na slovitem Bergislu navdušil s tretjim mestom. V boju za lovoriko na novoletni turneji najbolje kaže Norvežanu Granerudu.
Fotografija: Anže Lanišek se je veselil novega pokala. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Odpri galerijo
Anže Lanišek se je veselil novega pokala. FOTO: Lisi Niesner/Reuters

Slovenski as Anže Lanišek je v vsem sijaju zablestel tudi na slovitem Bergislu. Na skakalnici, na kateri se je v boju za visoko uvrstitev na novoletni turneji opekel že marsikateri favorit, je ohranil mirno kri in poletel do odličnega tretjega mesta. Zaostal je le za poljskim zmagovalcem Dawidom Kubackim in drugouvrščenim Norvežanom Halvorjem Egnerjem Granerudom, vodilnim v seštevku tradicionalnega tekmovanja štirih skakalnic v Nemčiji in Avstriji.

Uradni napovedovalec spektakla v areni nad tirolsko metropolo je lepo povzel Laniškova skoka (127 m in 121,5 m). »Anže silovit odriv izvrstno poveže v izjemen let, ki ga zaključi s sijajnim doskokom v telemark. Njegove nastope lahko pospremimo s samimi presežniki,« je bil navdušen nad slovenskim asom, ki so mu iz prostora za (domače) pomembne ljudi zaploskali tudi nekdanji skakalni šampion Gregor Schlierenzauer, nekdanji vrhunski dirkač formule 1 Gerhard Berger in filmski igralec Tobias Moretti.

Po uvodni seriji je bil Lanišek še drugi za Kubackim (127 m in 121,5 m), v finalu pa je 26-letnega Domžalčana z največjo daljavo dneva preskočil le Granerud (123 m in 133 m), ki je odlično unovčil trenutek z vzgornikom in se s šestega mesta zavihtel na drugo. »Na vrhu so najboljši trije tekmovalci, ki jih ima zdaj ta šport,« so se z napovedovalcem strinjali tudi številni gledalci, med katerimi so kajpak prevladovali avstrijski in nemški, ki so znova ostali brez tako želenih stopničk svojih ljubljencev.

Na zmagovalni oder pa se je vnovič – drugič zapored in še osmič v sezoni – zavihtel Lanišek, ki ni skrival širokega nasmeha. »To je bil težek dan, s prikazano predstavo pa sem res zadovoljen. Veseli me, da sem tudi v tako zahtevnih razmerah dvakrat skočil zelo dobro in daleč. Na koncu je bila blizu tudi zmaga, a stopničke so stopničke. To je vrhunski dosežek,« je poudaril član SSK Mengeš, ki se je v seštevku novoletne turneje povzpel na tretje mesto.

Zlati orel še ni oddan

Za vodilnim Granerudom (»Moj finalni skok je bil res dober in vesel sem, da nisem izgubil več točk.«) zaostaja za 54,3 točke, za drugouvrščenim Kubackim (»Vedno je lepo zmagati in poslušati poljsko himno.«) pa za 31 točk, medtem ko ima pred četrtouvrščenim Poljakom Piotrom Zylo 16 točk prednosti. »Boj za zlatega orla še ni odločen: pred nami sta še dva tekmovalna skoka in upam, da bo napeto do konca,« si je zaželel Žaba, ki je na najboljši poti, da kot četrti Slovenec po Primožu Peterki (1. leta 1997), Petru Žonti (3. v zimi 2003/04) in Petru Prevcu (3. v sezoni 2014/15 in 1. leta 2016) skoči med najboljšo trojico v skupni razvrstitvi tega tekmovanja.

Finala v Bischofshofnu, kjer bodo že danes (16.30) kvalifikacije za jutrišnjo zadnjo tekmo novoletne turneje (16.30), se že zelo veseli. »Že poleti sem tam kazal zelo dobre skoke. Vesel sem tudi, da me bodo znova podpirali najbližji, vendar še ne vem, v kakšni postavi bodo prišli,« je sklenil slovenski junak. Uspešen dan našega zastopstva so zaokrožili tudi preostali dobitniki točk za svetovni pokal Timi Zajc (11.), Lovro Kos (12.), Peter Prevc (14.), Žiga Jelar (21.) in Domen Prevc (24.).

»Z rezultatom sem zadovoljen, ne pa z drugim nastopom,« je razkril Zajc, dobro razpoložen je bil tudi Kos (»Oba skoka sta bila lepa, malo mi je žal le slabšega pristanka pri drugem, pri katerem sem lovil zeleno črto.«), medtem ko je dal naš tretji mož v top 15 Peter Prevc jasno vedeti, da si je želel še več ... 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije