SKOKI

Lanišek nasmejan, Kubacki jezen

Domžalski skakalni as najboljši na včerajšnji tekmi v Titisee-Neustadtu. Da je zmagal, mu je povedal reprezentančni kolega Žiga Jelar.
Fotografija: Anže Lanišek se je po Ruki veselil še druge zmage v sezoni. FOTO: Markku Ulander/Reuters
Odpri galerijo
Anže Lanišek se je po Ruki veselil še druge zmage v sezoni. FOTO: Markku Ulander/Reuters

Slovenski (športni) junak včerajšnjega dneva je bil vsekakor smučarski skakalec Anže Lanišek. Domžalski as je opravil z vso konkurenco na tekmi za svetovni pokal v Titisee-Neustadtu. Med rahlim sneženjem je s skokoma, dolgima 133,5 in 141 metrov, za 1,3 točke premagal poljskega nosilca rumene majice Dawida Kubackega (130,5 m in 144 m), tretjeuvrščenega Nemca Karla Geigerja (135 m in 141,5 m), ki je v prejšnji sezoni dobil obe preizkušnji na napravi Hochfirstschanze, pa je od Žabe, ki s svojo družino že nekaj let živi na Mlaki pri Kranju, ločilo 3,6 točke.

»Moram reči, da mi je ta skakalnica zelo všeč. Na njej sem rad skakal že na tekmah za celinski pokal,« je na novinarski konferenci uvodoma dejal Lanišek, ki je napad na vrh napovedal že v uvodni seriji, po kateri je bil drugi za Halvorjem Egnerjem Granerudom (136,5 m in 135 m). Toda norveški zvezdnik v finalu ni zdržal pritiska, tako da je s prvega mesta zdrsnil na končno peto. Slovenski prvak sprva sploh ni vedel, da je zmagal, saj se je med Granerudovim nastopom preobuval. Zaradi tega tudi ni videl, da je njegov norveški vrstnik pristal pred zeleno črto, ki je označevala potrebno daljavo za prevzem vodstva.

Da je osvojil prvo mesto, mu je prišel povedat reprezentančni kolega Žiga Jelar (132,5 m in 126 m), ki mu je tudi prvi čestital. Najbolj vsestranski glasbenik med slovenskimi skakalci je sicer s 16. mestom dosegel svojo najboljšo uvrstitev v tej sezoni, nove točke si je od naših priskakal tudi Timi Zajc (130,5 m in 130 m), ki pa je z 12. mestom izvlekel manj, kot je kazal na treningu in v kvalifikacijah, v katerih je kot četrti še dihal za ovratnik tretjeuvrščenemu Lanišku. Anže po novem podvigu kajpak ni skrival navdušenja.

»V prejšnji zimi sem bil tu dvakrat drugi, tokrat pa so se mi vendarle vsi koščki sestavili v zmagoviti mozaik. Ker vem, da znam dobro skakati, imam tudi pravo mero samozaupanja,« je še pojasnil 26-letni član SSK Mengeš, ki je slavil drugo zmago v sezoni in skupno tretjo v svetovnem pokalu, v katerem imajo zdaj slovenski skakalci 74 posamičnih prvih mest.

Pohvalil Anžeta

Laniška je posebno pohvalil tudi glavni trener slovenske reprezentance Robert Hrgota. »Za nami je super dan z novo Anžetovo zmago, več si od njega ne bi mogli želeti. Naj le nadaljuje v takšnem slogu,« je omenil 34-letni Velenjčan in glede preostalih varovancev – Peter Prevc (123,5 m/33.) in Lovro Kos (124,5 m/36.) sta obstala v prvi seriji, Domen Prevc pa že v kvalifikacijah – pripomnil: »Želim si, da bi se približali Anžetu, saj vem, da so to sposobni.«

Na vrhu skupne razvrstitve je ostal Kubacki, ki ima le še 34 točk naskoka pred drugouvrščenim Laniškom. »Pri prvem skoku sem naredil napako pri odrivu, kar me jezi. To bom verjetno obžaloval do večera. No, drugi nastop je bil bistveno boljši. Z njim sem pokazal, kaj vse tiči v meni,« je dal 32-letni Poljak jasno vedeti, da z drugim mestom ni bil povsem zadovoljen.

V Titisee-Neustadtu bo danes preizkušnja mešanih ekip (11.45), jutri pa še dve posamični tekmi – skakalke se bodo v lov na točke pognale ob 12.15, skakalci pa ob 15.45. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije