KOŠARKA

Kriza širi krog Šiškovih snubcev

Žan Mark Šiško iz tekme v tekmo opozarja nase v ligi ABA. Cedevita Olimpija in Partizan si ga želita v svojih vrstah.
Fotografija: Žan Mark Šiško nič več v rumenem dresu? FOTO: Drago Perko
Odpri galerijo
Žan Mark Šiško nič več v rumenem dresu? FOTO: Drago Perko

 »Koš osreči enega človeka, podaja pa dva,« je že pred leti dejal nekdanji hrvaški košarkarski super as Toni Kukoč. Če kdo danes ve, kaj pomeni podaja, je to zagotovo košarkar Kopra Primorske Žan Mark Šiško. Na tekmi 10. kroga lige ABA jih je zbral kar 19. S tem je zrušil več kot tri leta star rekord, ki ga je imel v lasti Stefan Jović, tedanji košarkar Crvene zvezde, ki je oktobra 2016 zbral 16 podaj proti Cedeviti. Zdaj je rekord v lasti Šiška, prvega podajalca v regiji (9,5 asistence zbere na tekmo) in vodilnega igralca aktualnih državnih prvakov.

Žanu Marku je bil ta šport že položen v zibelko in zapisan v genski kod. Šel je po očetovi in tetini poti, oba sta bila košarkarja. Žan Mark je začel pri Petrol Olimpiji, se kalil v škofjeloškem LTH Castingsu, v letih 2015 in 2016 pa igral v Ciboni. V Zagrebu se ni naigral, vrnil se je domov v 2. SKL k Iliriji, pri kateri ga je med žive vrnil trener Saša Dončić, nakar je v paketu z Luko Vončino pristal v Kopru. Drugo je zgodovina in kopica trdega dela pod taktirko Jurice Golemca, ki je izklesal branilca reprezentančnega kalibra.

V Kopru so težave

Ali bo Šiško še naprej navduševal v dresu Kopra Primorske, je že druga pesem. Že nekaj časa se vse bolj na glas govori, da ima 22-letni branilec ponudbe iz drugih klubov lige ABA. Med resnimi snubci se pojavlja v zadnjih tednih predvsem Cedevita Olimpija, ki za drugi del sezone preprosto potrebuje slovenske košarkarje. Ne bi bilo presenetljivo, če bi zmaji stegnili prste tudi po Ivanu Marinkoviću, ki ima takisto slovenski potni list in nosi dres Koprčanov. Vsega tega ne bi bilo, če ne imeli v Kopru denarnih težav. V zadnjih mesecih sta se že poslovila direktor in vodja PR-službe, ponudb ne manjka niti trenerju Golemcu, ki si skupaj z igralci in ekipo ob parketu z Goranom Jagodnikom na čelu zasluži priznanje. Kljub nezavidljivi finančni situaciji so si po 10 krogih že zagotovili obstanek v ligi ABA. To je podvig. Vprašanje je, ali lahko upravni del kluba reši nastalo zagato. Ali pa bodo na pomoč klicani tisti, ki so koprsko košarko že reševali, med te zagotovo spada Rado Krmac s svojo ekipo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije