Kristoffersen predal rdečo majico Žanu

Kranjec ponosen na zmago v Adelbodnu, vendar ostaja prizemljen. Bergant: s smučanjem brez napak bi bil naš as sekundo pred tekmeci.
Fotografija:
Odpri galerijo

Ponosen, zadovoljen in vesel. Takšen je Žan Kranjec po svoji drugi zmagi za svetovni pokal, prvi v Adelbodnu, na najzahtevnejšem veleslalomu na svetu. A prav nič evforičen, povsem prizemljen. »Dan po zmagi moraš spet na sneg, trenirati ali tekmovati. Zato si težko privoščiš, da bi predolgo doživljal uspeh, ostati moraš umirjen in hitro obrniti nov list. To je po mojem mnenju eden od ključev za stanovitno sezono. Ne smeš zaspati, ampak ostati motiviran,« je dejal Žan, ko je včeraj v Ljubljani sedel pred novinarje.
Zaveda se svoje smučarske nadarjenosti, tehnično je izjemen, telesno vrhunsko pripravljen, verjetno celo najbolje v svetovnem pokalu.

»O tem je težko govoriti. Najbolje je pripravljen tisti, ki lahko to pripravo prenese na sneg in visoko intenzivnost drži do konca, četudi je v telovadnici slabši kot kdo drug. O sebi mislim, da svojo telesno pripravo znam prenesti na sneg. Če bi bil najboljši na testih v fitnesu, pa težko rečem,« je razmišljal 27-letni as iz Bukovice pri Vodicah, ki slovi kot izjemno deloven in discipliniran športnik.

Po vsaki tekmi si seveda ogleda svoje nastope, a redkokakšnega večkrat. Po zmagi v Adelbodnu je bilo drugače: »Ne zgodi se prav pogosto, da si rečem, da sem nalogo opravil, kot je treba, in pokazal vse, kar imam v sebi. Prav zato, ker sem bil z drugim nastopom tako zelo zadovoljen, sem si posnetek ogledal večkrat,« je priznal smučar, ki se je šestkrat v karieri povzpel na stopničke. Tokrat je prvič v karieri oblekel majico vodilnega veleslalomista. Kaj mu je dejal norveški šampion Henrik Kristoffersen, ko mu jo je predal?

»Rekel mi je, da si je on ne zasluži. Odvrnil sem mu, da je sezona še dolga in bomo še videli, komu bo pripadla na koncu,« se zdi veleslalomski globus po polovici sezone vse bolj dosegljiv. Da bi nadaljeval uspešen niz, se – kot pravi – v njegovi pripravi po tej zmagi ne sme nič spremeniti.
 

Zrasel in dozorel


Odgovorni reprezentančni trener za tehnične discipline Klemen Bergant je v Kranjca verjel, odkar ga je pred leti dobil v roke. Kako trener pripravi tekmovalca, da prenese na preizkušnjo, kar kaže na treningih? »To je proces. Tega se ne da narediti v enem dnevu, tednu, letu. Žan je v zadnjih letih zrasel in dozorel v vseh pogledih. Je pameten fant, ki je dokazal, da je iz pravega testa. Kar mu je uspelo v Adelbodnu, potrjuje omenjeno. Če si po prvem nastopu na šestem mestu in 24 stotink zaostajaš za najhitrejšim, veš, da ni druge kot popoln napad za zmago. Menim, da bi bil z idealnim smučanjem brez napak sekundo pred drugimi. Toliko je boljši od tekmecev,« je poudaril Bergant. V trenerskem štabu sta še Matjaž Požar in Rok Šalej.

Druge ekipe že dolgo opazujejo Kranjca. »Verjetno bogatim nacijam ni ravno vseeno, ko je na vrhu Slovenec, drugi pa Hrvat, saj imajo veliko večji bazen, precej več denarja, boljše razmere za delo ... A ni vse le v denarju in razmerah. Razlike so tudi v sposobnostih in odlikah tekmovalcev,« je razpredal. Karavana bo sezono nadaljevala s klasikami v Wengnu, Kitzbühelu in Schladmingu, nato pa se bo preselila v Garmisch, kjer bo po dolgem veleslalomskem premoru Kranjec iskal novo priložnost v svoji paradni disciplini. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije