SKOKI

Kraft prehitel Peterko, Lundbyjeva pa Prevca

Na norveški turneji troboj za nagrade v višini 100.000 evrov. Planiško letalnico bo letos prvi preizkusil Rok Tarman.
Fotografija: Peter Prevc se je vnovič prepričal, da ena lastovka še ne prinese pomladi. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Peter Prevc se je vnovič prepričal, da ena lastovka še ne prinese pomladi. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Kot vse kaže, bomo na finalu 3. norveške turneje v smučarskih skokih in poletih konec tega tedna spremljali ogorčen troboj za 100.000 evrov, kolikor znaša nagradni sklad za vodilne tri skakalce v seštevku kvalifikacij in tekem v Oslu, Lillehammerju, Trondheimu in Vikersundu. Za zadnje tedne poslavljajoče se zime so najboljšo formo prihranili Avstrijec Stefan Kraft, Norvežan Robert Johansson in Japonec Rjoju Kobajaši, ki si je že na Holmenkollnu zagotovil veliki kristalni globus. Kot prvi Neevropejec v 40-letni zgodovini svetovnega pokala! Omenjena trojica je zmagovalni oder zasedla na drugi postaji turneje v Lillehammerju, kjer je Kraft vrnil udarec Johanssonu, najboljšemu iz Osla. »Že lep čas nisem tako užival. Zelo rad skačem, ko piha vzgornik, tukajšnja naprava pa mi je že od nekdaj všeč. Moj prvi skok je bil vrhunski, drugi, pri katerem sem šel na vse ali nič, pa genialen. Zanj sem od enega sodnika prejel celo oceno 20, kar je vedno nekaj posebnega,« je bil nasmejan 25-letni Avstrijec, potem ko je slavil četrto zmago v sezoni in skupno 16. v svetovnem pokalu, s katero se je na večni lestvici odlepil od moravškega orla Primoža Peterke in se na 17. mestu izenačil s Fincem Mattijem Hautamäkijem. Na vrhu ostaja Kraftov rojak Gregor Schlierenzauer (53), ki je užaljen končal sezono, potem ko ga glavni trener avstrijske reprezentance Andreas Felder ni uvrstil v ekipo za turnejo Raw Air.

Kako zelo zna biti zrak na severu Evrope surov, so na lastni koži občutili v slovenskem zastopstvu. V finale tekme na veliki napravi Lysgårdsbakken sta se od naših uvrstila le brata Prevc; bolje pa se je tokrat odrezal mlajši Domen, ki je pristal na sedmem mestu. »Razmere so bile, kakršne so pač bile – značilne za Norveško. Zame se je izšlo srečno, uspela pa sta mi dva v redu skoka,« je izjavil 19-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih, medtem ko se je moral njegov starejši brat Peter, ki je v nedeljo na znamenitem Holmenkollnu navdušil s skokom na najnižjo stopnico zmagovalnega odra, sprijazniti s 26. mestom, kar je zagotovo precej manj, kot si je želel. »To ni bil moj dan, a sem kljub temu osvojil nove točke, ki jih še pred enim mesecem ne bi,« je v slabših nastopih tudi pozitivno stvar videl 26-letnik iz Selške doline, potem ko se je vnovič prepričal, da ena lastovka še ne prinese pomladi.

Lundbyjeva se primerja z moškimi

Žensko preizkušnjo v Lillehammerju je dobila favorizirana domača zvezdnica Maren Lundby, ki je tako naredila velik skok k skupnemu prvemu mestu na norveški turneji in čeku v višini 35.000 evrov. »To je že moja 23. zmaga v svetovnem pokalu, s katero sem prehitela Severina Freunda in Petra Prevca (oba po 22). Naslednja pred menoj sta Simon Ammann in Thomas Morgenstern (po 23),« je norveškim novinarjem povedala 24-letnica iz Gjøvika, ki ne skriva, da se rada primerja z moškimi. Od Slovenk je s šestim mestom najvišje posegla ​Nika Križnar, točke so si priskakale tudi Jerneja Brecl (12.), Katra Komar (17.) in Urša Bogataj (18.). Ženska tekma v Trondheimu se bo danes začela ob 14. uri, moška tri ure pozneje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije