Kovač pripisal prvo tretjino Jesenicam

Danes uradni začetek priprav obeh slovenskih hokejskih klubov v AHL. Na Jesenicah veseli Usove vrnitve, ugibajo pa, kaj bo s Hebarjem.
Fotografija: Glede na aktivnost v pisarnah gre pričakovati zelo živahne derbije Jesenic in Olimpije. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Glede na aktivnost v pisarnah gre pričakovati zelo živahne derbije Jesenic in Olimpije. FOTO: Uroš Hočevar

Današnji dan ne bo poseben le za šolarje v prvih treh razredih, temveč tudi za hokejiste Olimpije in Jesenic. Uradno se namreč začenjajo priprave, čeprav so posamično in v manjših skupinah že vadili. V obeh taborih še ugibajo o scenariju prihodnje sezone, saj je virus dodobra zapletel načrte vodstva alpske lige in po svoje prekrojil mednarodni koledar, na katerem letos ni bilo svetovnega prvenstva, v leto 2021 pa so preložene tudi olimpijske kvalifikacije.


Kljub izrednim razmeram so v Tivoliju in Podmežakli zavihali rokave in glede priprav projektov za naslednjo sezono že storili korak ali celo več korakov naprej od avstrijsko-italijanske konkurence. V preteklosti je bilo nasprotno. »Res je bilo doslej drugače. Zdaj klubi iz soseščine nas jemljejo kot zgled. Tekmeci iz Zgornjesavske doline so se še bolj zagnano lotili sestavljanja moštva, v primerjavi z nami dobili prvo tretjino, a izid tekme šteje po koncu,« je dejal Jože Kovač, po odhodu Tomaža Vnuka osrednji akter Olimpijine športne strategije.

Sestavil je novo trenersko hierarhijo, na vodilnem mestu je nekdanji selektor risov Ivo Jan. Pomagal mu bo Matic Kralj, ki se je v domače okolje vrnil z Jesenic, kjer je bil prejšnjo sezono prvi trenerski sodelavec Mitje Šivica. Zdaj bo delal tudi v selekcijah do 17 in 19 let, ki ju bo vodil z Ildarjem Rahmatulinom, učencem slovite ruske hokejske šole. Za delo mlajših ekip do 13 in 15 let bosta skrbela Igor Beribak in Gregor Polončič. S slednjim so v Tivoliju sklenili nov dogovor, potem ko se je zapletlo po nenavadnem pogovoru za Hokej TV, ki ga je Polončič predčasno prekinil in vznemiril hokejske kroge. Pozneje je obrazložil splet težav ob zelo napornem zasebnem dnevu, to so zdaj razjasnili tudi pri klubu, tako da glavni trener prejšnje sezone ostaja zmaj, a zdaj v drugačni vlogi.
 

Vedno je tudi nekaj tveganja


V taboru prvakov in zmagovalcev alpske lige 2018/19 še sestavljajo moštvo, nazadnje je novo pogodbo podpisal napadalec Janez Orehek, tivolski hodniki napovedujejo tudi vrnitev Andreja Hebarja. Otrok ljubljanske šole je nazadnje igral za Jesenice, trenerji in navijači pri tem 35-letnem hokejistu cenijo občutek za moštvenega duha. Zato si je tudi Marcel Rodman, športni direktor železarjev, v naslednjo zimo želel z najizkušenejšima akterjema prejšnje sezone, Hebarjem in Andrejem Tavžljem, ki ostaja kapetan rdeče zasedbe. Omenjenega napadalca govorice premikajo nazaj v domače mesto, četudi zdaj že dolgo biva na Hrušici, Sloveniji znani zlasti kot domu družine Kopitar.

V Podmežakli se od tistih zlatih časov še niso tako zgodaj lotili sestavljanja moštva, seznamu igralcev se je nazadnje pridružil mladi slovenski reprezentant Maj Tavčar, doma iz Kranja. Veseli so, ker so s prihodom Žana Usa, enega od risov na vratarskem mestu, rešili uganko številke 1. Ob namigih, da v negotovih časih proračuna in nastale izgube zaradi ključnih dveh mesecev brez tekem že preveč tvegajo, pa je Rodman obrazložil: »Vedno je nekaj tveganja, a naša trenutna zasedba je cenejša od tiste v zadnji sezoni.«

Na Jesenicah in v Ljubljani si seveda želijo nadaljevanje alpske lige kot doslej. Pa čeprav se zavedajo, da skupno tekmovanje z Avstrijci in Italijani v takšni obliki že od zgodnjih jesenskih dni zaradi zloveščega virusa visi na nitki. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije