Koprski Bric načrtuje nov podvig

Miran Srebrnič se je s Koprom vrnil v 1. SNL. Med najboljšimi še z več izkušnjami.
Fotografija: Miran Srebrnič bo poskušal Koper popeljati v slovenski vrh. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Miran Srebrnič bo poskušal Koper popeljati v slovenski vrh. FOTO: Roman Šipić

Deset slovenskih nogometnih prvoligašev se pripravlja za nadaljevanje sezone, enajsti (Koper) je že na prvem startnem položaju za prihodnjo sezono. Pri enem od petih državnih prvakov v samostojni Sloveniji bo med povratniki v 1. SNL tudi trener Miran Srebrnič, ki ima že visoko postavljeno letvico: Koper se mora vrniti v slovenski vrh.

Četudi si je 50-letni Bric ni postavil tako visoko, ne more uiti zahtevam ambicioznega predsednika Anteja Guberca. »Jasno mi je, v kakšnem okolju delujem. Predsednik ne skriva ambicij, jaz sem previdnejši. S prihodom v Koper sem se zavestno postavil v položaj, ko si ne morem privoščiti ustvarjanja brez tekmovalnih pritiskov. Sprejel sem izziv z zavedanjem, da je za Koper vse razen tega, da je v slovenskem vrhu, neuspeh,« ima 50-letni Srebrnič razčiščene stvari, kaj je njegovo poslanstvo na Obali.

Koper nima več nikakršnih tekmovalnih izzivov v sezoni, ki se bo nadaljevala. Nemara je zaradi tega celo v boljšem položaju kot bodoči tekmeci. »Naš proces in tajming treningov se ne bosta veliko spreminjala, drugi bodo šli iz ene sezone v drugo brez počitka. Mi moramo paziti le, da ne bi preveč počivali. Zato ohranjamo ritem treningov in čakamo na potrditev datuma začetka nove sezone. Ko bomo vedeli, bomo šli na odmor. Načrtujem šest tednov priprav,« je povedal eden od najizkušenejših trenerjev v Sloveniji, ki se je za trenutek prelevil v kožo kolegov in napovedovalcev razpleta v 1. SNL.

»Za vse trenerje sta prekinitev in vrnitev poseben izziv. Najti je treba formulo, kako hitro ujeti formo, telesno moč in svežino. A ključni bodo igralci. Menim, da na uspešnost v tako kratkem obdobju najbolj vpliva igralčeva motivacija. Bolj ko bodo motivirani, boljši bodo rezultati,« izpostavlja Srebrnič, ki o razpletu v vrhu meni takole: »Olimpiji bi moralo zadostovati pet točk naskoka pred Celjem in Aluminijem, sedem pred Mariborom tudi ni malo. Ne verjamem, da bi lahko Ljubljančani zapravili prednost, zato menim, da bodo prvaki.«
 

Korak nazaj za dva naprej


Koper si je pred desetimi leti priigral šampionsko zvezdico, v novo desetletje vstopa z moštvom, ki še ni selekcionirano.
»Bistveno se ne bo spreminjalo, naše vodilo bo, da se bo treba čim hitreje navaditi na hitrejši ritem. V skladu z njim bomo iskali okrepitve. Vsi si želimo, da bi imelo moštvo koprski pridih, zato si prizadevamo ujeti katerega od vidnih igralcev, ki so pred leti odšli,« je razkril trener, ki je stopil korak nazaj, da bi v trenerski karieri stopil dva naprej.

»Ko sem izgubil delo pri Gorici, sem šel na borzo. Imel sem prvoligaške ponudbe, ampak koprska me je prepričala, ker me je želel predsednik. Šel sem v tretjo ligo in z nevarnostjo, da se lahko opečem, saj ti nihče ne zagotavlja zmag. Preživel sem in ni bilo tako lahko, kot se zdi, a je bila to neprecenljiva izkušnja, ki lahko vsakemu trenerju le koristi pri razvoju. Tudi meni je, četudi imam skoraj 300 prvoligaških tekem na trenerskem stolčku,« je bil kot vselej umirjen legenda goriškega kluba. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije