HOKEJ

Kopi v Ljubljani ne želi slišati prenosnih telefonov

Anže Kopitar na Bledu znova kot učitelj nadobudnim hokejistom. Po počitnicah v Los Angeles z bratom, odslej trenerjem pri Junior Kings.
Fotografija: Kopi je tudi v poletnih mesecih z mislimi pri ledenem športu. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Kopi je tudi v poletnih mesecih z mislimi pri ledenem športu. FOTO: Mavric Pivk

BLED – Leto je naokrog in kot je že dolgo v navadi, se sredi poletnih počitnic in hkrati ob začetku svojih temeljitih priprav za sezono slovenski javnosti predstavi Anže Kopitar. Vodilni slovenski hokejist je preživel že 13 burnih let onstran Atlantika v najbolj cenjeni konkurenci na ledu, obenem v teh dneh doma dela na akademiji za naraščajnike ter pripravlja prav tako tradicionalni dobrodelni turnir v golfu.
Anže Kopitar je s Tomažem Razingarjem spet dejaven na hokejski akademiji, ki tokrat gosti 130 otrok iz 13 držav. FOTO: Mavric Pivk
Anže Kopitar je s Tomažem Razingarjem spet dejaven na hokejski akademiji, ki tokrat gosti 130 otrok iz 13 držav. FOTO: Mavric Pivk

Letošnje bivanje v domovini je za kapetana kraljev iz Los Angelesa daljše kot po navadi, saj se je vrnil po neuspešnem lovu svojega moštva na končnico NHL že v drugi polovici aprila na Bled, se pridružil reprezentančnim pripravam in nato soigralcem na svetovnem prvenstvu skupine B v Kazahstanu. Tam se je trudil po najboljših močeh, bil je nedvomno prvi zvezdnik turnirja, nenehno pod drobnogledom domačih poznavalcev hokejske igre.

»Nismo uresničili cilja vrnitve med svetovno elito, verjamem, da bomo čez eno leto doma konkurenčni,« se je pri priči ozrl k prvenstvu 2020, ki bo najverjetneje v ljubljanski dvorani Tivoli. Pri Hokejski zvezi Slovenije so sprva napovedovali v kandidaturi sodobnejše Stožice, tudi po zmogljivosti tribun dvakrat večje od tivolskih, toda zaradi izjemnih stroškov postavitve ledene ploskve in sploh ureditve arene, ki je vse prej kot hokejska, pogumne poteze očitno ne bo. Omenjeni dodatni stroški naj nikakor ne bi bili manjši od 250.000 evrov, ozračje v dvorani pa ne bi bilo tako ognjevito kot v bolj utesnjenem Tivoliju.

»Zdaj še ne vem, kje bo prvenstvo, a kjer koli že bo, je drugače, če te spodbuja pet ali deset tisoč gledalcev, kot pa če na tujem igraš v prazni dvorani in med 200 navzočimi slišiš še zvonjenje prenosnih telefonov,« se je Anže Kopitar spomnil izkušenj iz preteklosti ter si zaželel, da bi se v Los Angelesu vrnili časi odmevnih nastopov v končnici, na domači reprezentančni sceni, zdaj spet pod selektorskim vodstvom njegovega očeta Matjaža, pa uvrstitev med svetovno elito.
 

Tudi kitajski hokejist


A še pred vsem tem mora najprej potegniti črto pod hokejsko akademijo. Skupaj s prijateljem in nekdanjim kapetanom risov Tomažem Razingarjem namreč zdaj že četrtič zapored vodi zanimiv julijski projekt učenja hokejskih veščin in tudi posrečenega preživljanja dela počitnic. »Res sem vesel, da zgodbo iz leta v leto nadgrajujemo. Ni prav veliko akademij, ki bi poleti zbrale otroke iz 13 držav. Celo en kitajski otrok je z nami,« je na Bledu poudaril Kopitar.

Je eden od 16 trenerjev, ki delajo z naraščajniki, ob njih so še trije animatorji. Akademijo bodo sklenili na prihajajočo soboto, še isti dan se bo eden vodilnih zvezdnikov slovenskega športa z ženo Ines ter otrokoma Jakobom in Nežo odpravil na enotedenski počitek. »Spet bomo šli na hrvaško morje,« je povedal, napovedal resen trening po vrnitvi domov in vnovič zanimiv turnir v golfu, na katerem so doslej zbrali 500.000 evrov za dobrodelne namene. Nazadnje največ za otroški oddelek bolnišnice na Jesenicah.


Kako bo letos razdelil denar, še ni jasno, pričakuje, da bo na dražbi spet nekaj zelo privlačnih kosov športne opreme, ne želi pa si še ničesar javno napovedovati. Turnir bo na blejskem igrišču v soboto, 31. avgusta, že dva dni pozneje bo odletel v Los Angeles. Tokrat skupaj z bratom Gašperjem, ki je sklenil aktivno športno pot in bo delal kot trener pri mlajših selekcijah kraljev z uradnim imenom Junior Kings.
 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije