TENIS

Konec ere: Serena Williams se poslavlja

Ena najboljših teniških igralk vseh časov, Američanka Serena Williams, je v reviji Vogue napovedala konec športne poti.
Fotografija: Serena Williams. FOTO: Murad Sezer, Reuters
Odpri galerijo
Serena Williams. FOTO: Murad Sezer, Reuters

Štiridesetletnica je v karieri osvojila 23 turnirjev velike četverice, s čimer je druga najuspešnejša posameznica v zgodovini te igre za Avstralko Margaret Court (24).

»To je najtežja stvar, ki sem si jo lahko kadar koli predstavljala. Ne želim si, da bi se končala, a po drugi strani sem pripravljena na naslednji korak,« je v daljšem zapisu v reviji Vogue dejala ameriška zvezdnica.

»Nikoli nisem marala besede upokojitev, precej raje imam besedo evolucija, zato vam lahko povem, da bo moja evolucija odslej potekala zunaj teniških igrišč, proti stvarem, ki so zame pomembnejše,« je še dodala kot obraz septembrske izdaje priznane revije.

Podrobnosti o tem, kdaj se bo upokojila, sicer ni sporočila povsem natančno, ameriški mediji, med njimi tudi CNBC, pa so zapisali, da se bo to zgodilo po odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku, ki se bo začelo 29. avgusta.

»Nerada si priznam, da bom morala prenehati igrati tenis. Zame je to kot tabu tema. Ko se pojavi, začnem jokati,« je še priznala.

V karieri je izkušena Američanka, 26. septembra bo dopolnila 41 let, osvojila 23 turnirjev za veliki slam, po sedemkrat je bila najboljša na OP Avstralije in v Wimbledonu, šestkrat je slavila na domačem velikem slamu v New Yorku, trikrat pa na Rolandu Garrosu.

Tudi med dvojicami je osvojila vse štiri turnirje velike četverice, skupno pa ima 16 naslovov, od tega tudi dva v mešanih dvojicah. Poleg vseh velikih slamov je osvojila še 50 drugih lovorik v konkurenci posameznic, v finalu je igrala 98-krat. Petkrat je bila tudi zmagovalka zaključnega turnirja serije WTA, z ZDA je leta 1999 slavila v nekdanjem pokalu Fed, dvakrat je osvojila tudi Hopmanov pokal.

Začela kot 14-letnica

Poklicno kariero je začela oktobra 1995 kot 14-letnica, skupaj pa je v slabih 27 letih zbrala 856 posamičnih zmag in na vrhu lestvice WTA prebila 319 tednov. Tudi med dvojicami je bila številka ena, prvič junija 2010. Proti igralkam iz prve deseterice je zabeležila kar 435 zmag, od tega 17 proti igralkam, ki so zasedale prvo mesto na lestvici. V karieri je zaslužila skoraj 95 milijonov dolarjev.

Na olimpijskih igrah je osvojila štiri zlate medalje, tri v dvojicah s sestro Venus, med posameznicami pa je bila najboljša v Londonu pred desetimi leti.

Te dni mlajša od sester Williams nastopa na turnirju v Torontu, kjer je v ponedeljek zabeležila prvo zmago po 430 dneh, ko je z 2 : 0 v nizih ugnala Španko Nurio Parrizas Diaz.

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas