PRVA LIGA

Koliko zasluži Primož Roglič

Objavljeno 21. september 2019 13.08 | Posodobljeno 21. september 2019 13.08 | Piše: Miha Hočevar

Zastopnik našega najboljšega kolesarja je Švicar Mattia Galli. Pravi, da Roglič tudi po plačilu spada v prvo kolesarsko ligo.

Primož Roglič je pogodbo z ekipo Jumbo Visma podaljšal do konca sezone 2023. FOTO: Jure Eržen
LJUBLJANA – Primož Roglič se je po besedah svojega zastopnika Mattie Gallija z zmago na Vuelti in novo pogodbo z ekipo Jumbo Visma naselil v zgornji dom kolesarskih zaslužkarjev.

»S Primožem sem začel sodelovati leta 2016, ko je podpisal prvo pogodbo z Jumbo Vismo. Izvedel sem, da išče zastopnika, dobil sem namig, da bi se lahko povezala, zato sem ga poklical. Običajno začnem delati z mladimi kolesarji, Primožev primer je kajpak drugačen, saj je bil star že 26 let, ko je prišel v svetovno serijo. Enkrat sva govorila, po enem mesecu se mi je javil, še enkrat sva se dobila, predstavil sem mu svoj način dela, in odtlej sodelujeva,« je poudaril Mattia Galli, ki ga je bilo na dirki po Španiji velikokrat videti ob Rogliču, njegovi srčni izbranki Lori Klinc in njunem sinu Levu.

3 milijone evrov naj bi zaslužil na leto.

image
Želi si zmagati še na drugih tritedenskih dirkah, Touru in Giru. FOTO: Leon Vidic
»Rad sledim svojim kolesarjem, rad sem blizu njim in njihovim družinam. Pomagam jim pri vsem, kar je v moji moči. Okoli Primoža se zdaj dogaja res veliko in rad mu ustrežem, če me potrebuje,« je nadaljeval zastopnik iz italijansko govorečega dela Švice. Z Rogličem je v zadnjih tednih sklenil enega najpomembnejših poslov v karieri slovenskega kolesarskega zvezdnika.

Roglič je, kot so objavili med drugim dnevom premora na Vuelti v Burgosu, z Jumbo Vismo podaljšal pogodbo do konca sezone 2023. Tako bo v nizozemski zasedbi preživel svoja najboljša kolesarska leta, ko bo pogodba potekla, bo star 34 let. Vmes si želi zmagati še na drugih tritedenskih dirkah, Touru in Giru. V lovu za temi cilji bo močna podpora ekipe ključna. Je Roglič z novo pogodbo dobil, kar potrebuje in kar si je želel?

Ponudbe deževale

»Če ne bi bil zadovoljen s pogodbo, je ne bi podpisal. Veliko stvari je treba oceniti in analizirati, preden podpišeš pogodbo, ne gre le za denar, temveč tudi športna in tehnična področja. Pomembno je splošno počutje v ekipi. Naposled se je odločil, da je podaljšanje sodelovanja z Jumbo Vismo najboljša rešitev. V ekipi zdaj vse dobro pozna, tako kot oni njega. Ve, pri čem je, kaj ima na voljo. Jumbo Visma je zadnjih nekaj let ena najboljših ekip na svetu. S podaljšanjem pogodbe smo se vsi zavezali, da bomo poskušali doseči skupne cilje, ki smo si jih zastavili že pred dvema letoma, ko je prvič podaljšal pogodbo z Nizozemci,« je pot do novega dogovora orisal Galli. Pri delu z Rogličem je imel zaradi številnih uspehov sladke skrbi. Na mizi je bilo tudi veliko drugih ponudb.

Če ne bi bil zadovoljen s pogodbo, je ne bi podpisal.

»Zanimanja za Primoža je bilo veliko, vendar je zdaj na tako visoki ravni, da sva se ozirala le na ponudbe peščice moštev, ki bi mu lahko zagotovila enake ali boljše razmere kot Jumbo Visma. Ponudb je bilo res veliko, pogovorov manj, saj ni veliko moštev, pri katerih bi se lahko Primož boril za zmago na velikih tritedenskih dirkah. Ogledala sva si nekaj drugih projektov, zadnja beseda pa je bila kajpak Primoževa,« je dodal zastopnik, ki pravi, da je tudi finančna plat zadovoljiva.

image
Švicar Mattia Galli zastopa dober ducat kolesarjev.
Številk ni hotel razkriti, je pa dejal, da Roglič tako kot na kolesu niti pri zaslužku ne zaostaja za tekmeci. »Finančno je v ligi zmagovalcev tritedenskih dirk, dobil bo, kar si zasluži,« je zatrdil. V kolesarstvu skrivajo uradne številke o zaslužkih najboljših, po neuradnih podatkih naj bi bil najbolje plačani kolesar na svetu trikratni svetovni prvak Peter Sagan s šestimi milijoni evrov na sezono, sledi štirikratni zmagovalec Toura Chris Froome s 5,2 milijona evrov. Rogličev letni znesek naj bi znašal okoli tri milijone evrov. Nairo Quintana in Alejandro Valverde, ki sta najbolj ogrožala njegovo zmago na Vuelti, naj bi lani zaslužila po dva milijona.

Prijatelj švicarskih ur

Ob priljubljenosti, ki jo zdaj dosega Roglič, se zanj zanimajo tudi drugi pokrovitelji. »Nazadnje je v Sloveniji od Adrie Mobil prejel v uporabo avtodom, postal bo tudi prijatelj blagovne znamke švicarskih ur Bomberg. Primož se bo do konca sezone ukvarjal s športnimi dosežki, čez zimo bova morda še kaj naredila okoli novih pokroviteljev,« je povedal Galli, ki kot Švicar pozna tudi trg zimskih športov.

»V njih ne delujem, vendar poznam najboljše švicarske smučarje. Tako pri nas kot pri vas in še v Avstriji so zimski športi zelo priljubljeni, vendar ima kolesarstvo globalno precej višjo tržno vrednost,« je povedal o razmerjih med športi. Da Roglič kot kolesar lahko zasluži precej več, kot bi, če bi bil še smučarski skakalec, razkriva dejstvo, da je Peter Prevc v sanjski sezoni 2015/16, ko je slavil 15 zmag v svetovnem pokalu, zaslužil dobrih 250.000 evrov.

Galli, ki zastopa okoli 15 kolesarjev v svetovni seriji (tudi Jana Tratnika), pozna tudi drugo skrajnost. V agenciji, pri kateri sodeluje z Alessandrom Beltramijem, zastopajo tudi nogometaše. »Najbolj znana med njimi sta Belgijec Radja Nainggolan in Nicolo Barella, ki je letos prestopil k Interju. Bržčas ste tudi že slišali za Emila Hallfredssona, ki je igral blizu vas pri Udineseju. Nogometni trg je izjemno velik. V kolesarstvu imaš na voljo le okoli 20 ekip na najvišji ravni, trg je sorazmerno majhen, nogometni pa je ogromen; v vsaki državi ga najdeš, povsod plačujejo odškodnine. Tu lahko zastopniki zaslužijo največ. Niti v kolesarstvu ne manjka denarja, najboljši tekmovalci imajo zajetne pogodbe, ekipe so finančno močne, v nogometu pa je vendarle vse še toliko večje,« je izpostavil Galli.
Deli s prijatelji